Матвијенко: „Изолација“ Русије је штетна по светску културу

22-12-2014 04:40:40 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Русија се залаже за широку међународну културну сарадњу, ограничења у овој области су штетна по саму светску културу, изјавила је председница горњег дома Савета федерације Валентина Матвијенко. „Ми смо за широко и активно учествовање стваралачких организација и установа, уметничких колектива и културних прегалаца Русије у међународној културној сарадњи.

И није наша земља крива због тога што се у последње време билатерална и мултилатерална сарадња с нашом земљом смањује. „Искључивање“ Русије из светске културе је пре свега штетно по саму светску културу,“ – рекла је Матвијенко у интервјуу за „Росијскују газету“, који је објављен у понедељак.

„Уједно, категорички одбацујемо покушаје претварања пуновредне културне сарадње у нешто попут духовно-моралне интервенције,“ – додала је она. По речима сенаторке зна се какве последице то има по земљу која постаје објекат овакве експанзије: разбијање културног кода нације и као резултат тога – смањење њене улоге као самосталног субјекта светске заједнице и носиоца јединствене културе.

Говорећи о резултатима Године културе Матвијенко је подсетила на то да је у оквиру ње у земљи одржано преко хиљаду и по манифестација од којих је већина организована у регионима и различитим местима. Практично, у свим субјектима Федерације повећано је финансирање улагања у културу. Захваљујући заједничким напорима центра и региона консолидовани буџет по овим ставкама повећао се за 100 милијарди рубаља.

Обављен је велики посао на рестаурацији, поправљању и изградњи културних објеката. „Тако се у регионима појавило преко 20 нових позоришта, музеја и изложбених центара. У малим градовима Русије је планирано да се 2014-2015. године изгради најмање 40 многофункционалних културних центара,“ – рекла је председница горњег дома.