Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Кримска сензација

Кримска сензација

14-01-2015 04:42:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Konstantin Chalabov/ vostok. |


Ливадијском дворцу на Криму је предато загонетно благо које је откривено за време пописа у једној од бивших украјинских резиденција. Оно вреди милионе, али овог блага нема ни у једној евиденцији на Криму. А то су 80 јединствених предмета старине, ретка керамика, кристал, злато, сребро...

„Кад су ови предмети откривени приликом пописа, постало је јасно да су у питању изузетно вредне уметничке ствари. Главно је то што се сад у принципу променио статус ових предмета – они представљају музејску својину и у најскорије време ће их проучити стручњаци и учинити свима доступнима,“ – рекао је саветник директора Федералне чуварске службе (ФЧС), доктор историјских наука Сергеј Девјатов.

У ФЧС су објаснили да је након што је Крим стекао незавиност и ушао у састав Русије неколико бивших државних резиденција прешло у надлежност Федералне чуварске службе. Као што је уобичајено, почео је попис у току којег је у магацину једне од резиденција пронађено драгоцено благо.

- Предиван предмет, - професор Сергеј Девјатов гледа фотографије пронађених предмета. – Видите ли како је јасно стављен жиг? Он говори о томе да је ово дело светски познатог јувелира Карла Фабержеа, који је био испоручилац царског двора. Управо њему припада овај производ префињеног рада – сребрна кутлача која је стилизована тако да личи на староруску „братину“ (посуда у облику лађе за узимање пића на гозбама и даћама, из које су пила сва браћа, одакле назив и потиче). А ево јединствених ваза, опточених сребром, произведених у XIX веку и скултпура из римског доба...

Како се све ово нашло у резиденцијама? И зашто је скривано у магацинима? Стручњаци разматрају неколико верзија. Прва је да су за време II светског рата драгоцености скривене у катакомбе пре него што је нацистичка војска освојила Крим. Као што је познато, окупатори су с освојених територија односили у Немачку све што је за њих имало и најмању уметничку и историјску вредност. А после ослобођења Крима благо је могло изаћи на светлост дана. Међутим, поставља се питање – зашто их власт није одмах предала музеју? Зашто је ћутала?

Друга верзија је да је благо могло бити донето на Крим из ризнице Горхана због познате конференције на Јалти 1945. године (кад су се у Ливадијском дворцу-музеју окупили шефови трију држава – СССР, САД и Велике Британије). Нацисти су са Крима однели практично све, а ми никао нисмо желели да се обрукамо пред знаменитим гостима у таквом историјском тренутку. Узгред речено, за Постдамску конференцију која је одржана у предграђу разореног Берлина исте ове 1945. године, довежен је чак и намештај (није било чак ни преговарачког стола за Велику тројку). После кримске конференције је вероватно све драгоцености требало да буду враћене у Гохран. Зашто нису биле враћене?

И трећа варијанта – благо је враћено по реституцији. Али ипак није јасно зашто се о њему ништа није знало? И зашто је било баш у магацину резиденције?

Неки стручњаци нуде чак и следећу верзију – по њој је све ово благо пронађено негде у Украјини после распада СССР и сакривено на Криму за украјинску владу. Како би украјински председници и премијери, кад допутују на Крим јели из сребра и злата, као цареви и императори. И постоје сумње да су после свих политичких догађаја раритети били припремани за незаконито изношење из републике. Нису стигли... Било како било, сад производи припадају руској држави и ући ће у музејску колекцију познатог Ливадијског дворца.