Пермско позориште опере и балета отвара фестивал „Златна маска“

24-12-2014 04:43:37 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Пермско позориште опере и балета ће отворити фестивал „Златна маска“ опером британског композитора Хенрија Персела „Краљица Индијанаца“ у извођењу америчког режисера Питера Селерса и музичког руководиоца и диригента Теодора Курентзиса. Представа ће бити одржана на Новој сцени Бољшог театра. Ово је саопштено РИА Новости на конференцији за штампу фестивала.

„Краљица Индијаца“ је копродукција Пермског позоришта опере и балета, мадридског Teatro Real и Енглеске националне опере. За представу је ангажована међународна екипа извођача међу којима су Винс И, Џулија Балок, Тим Лоуренс, Ноа Стјуарт, Надежда Кучер и други.

Без обзира на то што ће главни програм фестивала бити одржан у марту-априлу, тек у децембру је било могуће окупити сву међународну групу ради извођења представе у Москви. Представа Пермског позоришта опере и балета је кандидована за награду „Златна маска“ у седам номинација: најбоља представа у опери, најбољи рад диригента, режисера, сценографа и костимографа у музичком позоришту, најбоља женска и мушка улога.

„Чланови стручног савета за сезону 2013-2014. за музичко позориште слажу се у мишљењу да је ова представа један од врхунаца прошле сезоне. То је рад на светском нивоу, како су музичке тачке гледишта, тако и с позоришне. Управо јединство свих компоненти – режисуре, партитуре, оркестра, хора и солиста – чини ову представу озбиљним догађајем у новој историји руског позоришта,“ – рекла је за РИА Новости председница савета, музички критичар Јулија Бедерова.

„Краљица Индијанаца“ је последње незавршено дело британског композитора из XVII века Хенрија Персела (1695). Заправо, то није опера, већ музика од сат и нешто времена уз комад Џона Драјдена о томе како се Инке боре с Астецима. Радња се одвија у Централној Америци у периоду конкисте. У Перму је на музику Персела направљена права оперска представа од три и по сата. Селерс је написао нови либрето, допунивши оригинал фрагментима из других дела композитора и одломцима из романа никарагванске списатељице Розарио Агилар „Изгубљене хронике terrafirma“. У представи се вокалне тачке изводе наизменично с рецитовањем.

Оркестар барокне музике који је основао уметнички руководилац Пермског позорита Курентзис, а затим и хор који је настао на челу с Виталијем Полонским, по мишљењу критике, заслужују највише похвале. Што се тиче диригента Курентзиса и режисера Селерса, то је већ уходани стваралачки тандем. Они су пре тога у Мадриду били аутори представе по опери „Јоланта“ Петра Чајковског и „Персефона“ Игора Стравинског.