„Левијатан“ филм године по верзији листа The Hollywood Reporter

24-12-2014 04:47:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Филм „Левијатан“ руског режисера Андреја Звјагинцева је најбољи светски филм по верзији америчког издања The Hollywоod Reporter, саопштила је у понедељак увече компанија A Company Russia. Филм „Левијатан“ режисера Андреја Звјагинцева и продуцената Александра Родњанског и Сергеја Мелкумова заузео је прво место на списку најбољих филмова на свету у 2014. години по верзији америчког издања о филму The Hollywоod Reporter,“ – каже се у вести.

Такође, у десеторци издања су филмови као су: „Преживеће само љубавници“ Џима Џармуша, „Брдмен“ Алехандра Гонсалеса Инјаритуа, „Ида“ Павела Павликовског, „Младићке године“ Ричарда Линклејтера, „Ловац на лисице“ Бенета Милера, „Дивље приче“ Дамијана Сифрона, „Најокрутнија година“ Џеја Сија Чендора, „Селма“ Аве Ди Верне и „Хотел ‘Гранд Будапешт’” Веса Андерсона.

Служба за штампу компаније A Company Russia је подсетила да је „Левијатан“ такође ушао међу десет најбољих филмова у 2014. години по верзији америчке информативне агенције Associated Press (AP).

Раније је филм Звјагинцева који је добио награду „За најбољи сценарио“ на 67. Канском фестивалу уврштен у шорт-лист кандидата за награду „Оскар“. Осим награде на Канском фестивалу „Левијатан“ је већ добио неколико награда на европским филмским фестивалима, између осталог, Гран-при на фестивалу у Минхену и главну награду на филмском фестивалу у Србији, на Палићу. Северноамеричка премијера филма је одржана 10. септембра у оквиру међународног филмског фестивала у Торонту (Toronto International Film Festival) у најпрестижнијем програму фестивала „Мајстори“ (Masters). Осим тога, „Левијатан“ је успешно приказан у програму филмског фестивала у Телуриду (Колорадо, САД), који се обично сматра претходницом за предстојећу сезону оскаровских награда.

„Левијатан“ је четврти филм Звјагинцева који је освојио награду на највећем светском филмском фестивалу. Његов први филм „Повратак“ је освојио два „Златна лава“ на филмском фестивалу у Венецији. „За најбољи филм“ и „За најбољи деби“. Други филм „Изгнање“ је добио награду на Канском филмском фестивалу „За најбољу мушку улогу“. Трећи филм, „Јелена“, удостојен је специјалне награде у програму „Посебан поглед“ Канског филмског фестивала.