Нова опера ће представити оперску верзију балета Чајковског "Крцко орашчић"

24-12-2014 04:49:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Премијера оперског пројекта "Крцко орашчић", посвећеног 175. годишњици рођења Петра Чајковског, одржава се 24. децембра у Новој опери.

Први пут публика може да види оперску верзију чувеног балета Чајковског, омиљеног и међу децом и међу одраслима. Представа је посвећена 175. годишњици рођења великог композитора, чији јубилеј ће бити обележен у читавом свету 2015. Године.

Аутори овако смеле и необичне идеје су познати кореограф, редитељ, глумица и водитељка Ала Сигалова и тражени у драмским и музичким позориштима сценограф Павел Каплевич.

"Мени се ова идеја учинила – чути како разговарају ликови чувеног балета – врло укусном и занимљивом", рекла је за РИА Новости Сигалова. Ми сви певушимо дивне мелодије Чајковског и хтела сам да се ова музика чује и у извођењу музичара високе класе. Био је направљен нови либрето, написан поетски текст и нова паритура. Рад је био сложен и врло одговоран, јер ми смо први пут правили ново оперско дело Кцрко орашчић које нема премца.

"Одавно режирам оперу и веома је волим, зато што сматрам да је то један од најлепших жанрова сценске уметности", истакла је редитељка. Срећна сам што имам могућност да радим са музиком Чајковског. Што се тиче поставке, при томе што су ми блиске ултра-савремене позоришне форме, овде сам поптуно конзервативна.

Према речима Сигалове, она се радује новом сусрету са позориштем са којим је везују дивне успомене на творца Нове опере, истакнутог диригента Јевгенија Владимировича Колобова и талентоване уменике са којима је пре 16 година поставила Травијату.

"Са једне стране, сачували смо где је могуће аутентичне мотиве Чајковског, са друге бринули смо се да певачима буде удобно. Уз партитуру композитора придодата је вокална партија, при томе у њеној основи је такође материјал Чајковског, узет из других слојева музичког ткива", цитира речи Кадомцева сајт Нове опере.

Премијера оперског пројекта "Крцко орашчић" је прва масовна акција Нове опере, посвећена 175. годишњици од рођења Чајковског.