Радници музеја: одуговлачење суђења у вези са скитским златом није у интересу страна

14-01-2015 12:51:10 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/RIA Novosti/ vostok.rs |


Датум првог судског рочишта у вези са враћањем колекције скитског злата из Холандије треба да буде заказан у року од пола године, одуговлачење суђења није у интересу ниједне стране, саопштила је за РИА Новости директорка Керченског историјско-културног националног парка Татјана Умрихина.

Четири кримска музеја су поднела Амстердамском суду колективну тужбу против музеја Аларда Пирсона по којој траже да се колекција скитског злата из Холандије врати на Крим. На експонате претендује и украјинска страна.

По речима Умрихине, на Амстердамском суду ће 21. јануара бити изложен предмет без учешћа страна.

„Рочишта као таквог неће бити. То је само излагање предмета, без присуства обеју страна. Кад случај буде примљен на разматрање, суд је по холандским законима у року од пола године, премда је могуће да ће то бити и раније, обавезан да закаже датум разматрања предмета. Не мислим да ће одуговлачити, чини ми се да то није ни у чијем интересу, а и суд ће ипак бити независтан,“ – рекла је Умрихина.

Притом је истакла да ће кад почне суђење кримски музејски радници послати у Амстердам своје представнике.

Колекција скитског злата, преко хиљаду артефаката, однета је из кримских музеја на изложбу у археолошки музеј Аларда Пирсона у Амстердаму почетком фебруара, пре него што је Крим поново припојен Русији. У колекцији има арехолошких предмета из пет музеја, укључујући четири са Крима: из централног музеја Тавриде, Керченског историјско-културног националног парка, Бахчисарајског историјско-културног националног парка и Националног парка „Херсонес Таврички“.

Министарство културе Украјине сматра да експонати из колекције треба да буду враћени Кијеву. Међутим, музеј у Холандији је одлучио да не преда експонате ни Украјини, ни Криму док надлежни суд не донесе одлуку или док стране не постигну споразум. Изложба је званично затворена крајем августа, али се колекција није вратила у кримске музеје.