Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Русија против допинга

Русија против допинга

04-01-2015 11:47:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Немачки документарни филм "Допинг досије: како Русија добија своје шампионе" произвео је ефекат бомбе на међународне спортске кругове. Време за демонстрацију скандалозног филма било је одабрано врло успешно: у свом недавном излагању пред Федералним сабором Владимир Путин се сетио успеха руских спортиста на зимским Олимпијским и Параолимпијским играма и истакао високи професионализам. Да ли су тако добри ваши спортисти, господине Путин? – питају се сада наслови европских и америчких новина.

Да подсетимо: документарни филм о коришћењу допинга међу руским спортистима био је приказан у програму немачког канала ARD почетком децембра. У основи филма био је интервју са руском атлетичарком Јулијом Русановом, њеним мужем Виталијем – сарадником антидопинг агенције РУСАДА – и неким другим руским спортистима. У интервјуу они су саопштили да према њиховим подацима мал те не сви руски спортисти узимају забрањене пепарате по наредби тренера.

Шта више, аутори филма су саопштили о томе да тобоже постоји систем сакривања позитивних узорака, у којем, према њиховим тврђењима, учествује РУСАДА, представници Министарства спорта, тренери и спортисти.

Немачки филм је изазвао реакцију антидопинг организација буквално одмах: већ неколико минута после приказивања сижеа Светска антидопинг агенција је иступила са званичном изјавом. У њој је прес-служба агенције упознала јавност да су стручњаци већ погледали емисију канала ARD и почели истрагу на основу ове инфорамције.

Руски експерти су обратили посебну пажњу на брзину којом су реаговале међународне организације. Руководилац медицинске службе Континенталне хокејашке лиге Николај Дурманов истиче:

- Највише ме је зачудила брзина реакције Светске антидопинг агенције. Обично се такви скандали развијају отприлике овако: недељу дана касније стручњаци се окупљају, за месец дана започињу разматрање случаја. По правилу, после извесног времена заинтересоване стране почињу да оперишу реалним чињеницама. Али неко очигледно веома жели да окаља руске спортисте, при томе што је могуће брже.

Ипак, оптужбе против аутора филма толико су тешке да неке спортске федерације у случају њихове потврде морају да буду ликвидиране. Многи руски олимпијци ће морати да врате награде, а у питање ће бити доведено право РФ на организацију Светског првенства у фудбалу 2018. године. Управо зато је скандал изазвао у РФ реакцију на високом нивоу: министар спорта Виталиј Мутко је обећао да ће спровести сопствену истрагу.

МОК такође планира да спроведе сопствену истрагу. О томе је у штампи говорио члан његовог извршног комитета Сергеј Бубка. Дубоко сам потресен и сматрам да морамо да делујемо брзо и оперативно, како бисмо заштитили наш вид спорта, изјавио је он. У документарном филму немачког канала покренуте су врло озбиљне оптужбе. Николај Друманов са своје стране убеђен је да филм немачких документараца не вреди тако велике пажње.

- Сада политичка ситуација погодује скандалима. Не сматрам да смо беспрекорни у свим погледима, једнсотавно сваку велику спортску силу где је добро развијена спортска индустрија могуће је приказати из разних углова. У том филму има много лажи и претеривања. Све то не вреди ни пет пара, ја бих просто игнорисао ове режиране приче.

Јевгенија Кузњецова,