Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Фукушима зове на Олимпијаду

Фукушима зове на Олимпијаду

05-01-2015 03:52:10 | | Глас Русије, фото: AP/Kimimasa Mayama/ vostok.rs |


Јапански град Фукушима, главни град префектуре која је много настрадала у земљотресу, цунамију и несрећи на АЦ 2011. године – рачуна да ће бити домаћин једног дела такмичења летњих Олимпијских игара које ће се одржати 2020. године.

Губернатор Фукушиме Масао Утибори је већ обавио преговоре у Токију у току којих је разматрана ова идеја. По речима губернатора, постојећи спортски објекти у граду испуњавају захтеве за одржавање квалификационе фазе олимпијских такмичења. По тврдњи општински власти у граду се може одржати, на пример, неколико утакмица групног фудбалског турнира. Власти Фукушиме су притом убеђене у потпуну безбедност спортиста, без обзира на близину оштећене атомске централе. АЦ „Фукушима-1“ се налази на удаљености од око 60 км од града.

Одржавање квалификационих такмичења ван граница Олимпијаде је један од предлога МОК по његовој новој стратегији Agenda -2020. Првобитно је као главна предност пријаве Токија за одржавање игара наведена компактност: сви спортски објекти ће се налазити на растојању од највише 8 км од Олимпијског села на вештачком острву у Токијском заливу. Међутим, организатори Олимпијаде-2020 сад разматрају могућност одржавања неких такмичења у другим градовима Јапана: у Осаки и Хирошими.

Колико ће реално бити одржавање низа такмичења у Фукушими за 5 година? И да ли је безбедно организовање међународних турнира у префектури чији је значајан део територије загађен радионуклидима, а кварови оштећене централе избијају застрашујуће редовно? Стручњак Центра за заштиту од радијације РФ, доктор медицинских наука Ала Сипјагина се према овој идеји односи скептично:

- Не бих тамо организовала такмичења, тим пре кад су у питању такмичења Олимпијских игара. Ради се о томе што се, да би се коначно рекло: да или не, треба оријентисати на прецизне податке о нивоу радијационог загађења. Ако има „чистих“ територија, онда можда и није тако страшно. Премда апсолутно чистих зона, посебно оних поред „прљавих“ нема. Зар у Јапану нема других места за Олимпијаду? Јасно ми је да желе да покажу да је код њих све лепо и красно, али није тако. Пре свега треба размишљати о људима...

Према идеји одржавања низа олимпијских такмичења у Фукушими се мирније односи руководилац руског информативног Центра „Атоминфо“ Александар Уваров:

- Очигледно је да је то рекламни потез. Тежња да се покаже да је у Фукушими све у реду. У принципу, може се наћи чисто место у префектури, јер је прилично велика. Из неких крајева чак ни становништво није евакуисано. И ако тамо живе људи и није премашен годишњи збир радијације, то значи да се у принципу може живети. Као друго, ако се буде радило о једној или неколико утакмица, људи ће допутовати на дан или чак на пола дана, што је потпуно безопасно по здравље. То неће оставити последице на здравље људи: ни спортиста, ни гледалаца. Они неће добити већу дозу него у другим префектурама Јапана или чак у својој земљи. Међутим, психолошко оптерећење је неизбежно. Људи који практично ништа не знају о радијацији осим да је Фукушима настрадала од последица уништења нуклеарке, вероватно ће осетити немир у души. Дешава се чак да се појављују психосоматске болести само зато што је човек сугерисао себи да је нешто опасно. У закључку се може рећи да људима не прети стварна опасност, али ја не бих препоручио остварење овог подухвата...

Очигледно, „радијациони“ скут ће се још дуго вући за Фукушимом, исто као за Чернобиљем. Није случајно што су ова два назива постала симболи радијационе несреће. Притом су понекад митови о опасности много жилавији од самих радиоактивних елемената у атмосфери и у земљи. Време ће показати да ли ће се МОК сложити с овом идејом.

Људмила Сакјан,