Петербург или Бостон - где ће бити одржана Олимпијада 2024?

19-01-2015 07:19:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Бостон је још један званични кандидат за организацију 33. летње Олимпијаде, која би требало да буде одржана 2024. године. За право да себе назове олимпијским градом предстоји му борба са још 12 градова, у том смислу и са другом руском престоницом Санкт Петербургом.

О шансама Бостона, говори заменик главног уредника "Руске газете" потпредседник Међународне асоцијације спортске штампе Николај Долгополов:

- Бостон је за многе загонетка. Три остала америчка претендента делују јаче. Чини ми се да овде постоји нека политичка залеђина. Може бити да после терористичког акта САД желе да покажу да се ничега не плаше и да спроводе све мере у борби против терористичке опасности. Мени је чудно то што се Бостон сад директно изјаснио да има много већ готових спортских објеката. По мени, одржавати игре у већ коришћеним и старим објектима, како то желе Американци, није најбоље решење.

А какве су шансе Петербурга да одрже Олимпијаду? Своје мишљење на ову тему износи члан извршног одбора Олимпијског комитета Русије, трострука шампионка у уметничком пливању Олга Брусникина:

- Мислим да Петербург има више шанси. То је светски позната Северна престоница Русије која је интересантна многим туристима и спортистима. При томе, Петербург је много пута организовао озбиљне спортске манифестације на међународном нивоу. Зато овај град има већ добро искуство. Мислим да је предност Русије у томе што она уме да изненади и одушеви. Олимпијске игре у Сочију се сматрају најбољим у историји одржавања зимских игара - по спортским објектима, инфраструктури, високом квалитету услуге и тако даље. Мислим да је то наш адут. Доказали смо да умемо да организујемо и одржавамо велике манифестиције на високом нивоу.

Своје коментаре о шансама Санкт Петербурга и Бостона да постану градови организатори изнели су потпредседник Међународне асоцијације спортске штампе Николај Долгополов и трострука олимпијска шампионка у уметничком пливању Олга Брусникина.