Московски метро: добро дошли у руке робота

27-01-2015 10:59:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Московском метроу пуштен је у рад, мада још у режиму тестирања, први воз са аутопилотом. Ипак, рачуна се да ће до 2017.године већином композиција управљати робот. Валериј Бузовкин, новинар „Вечерње Москве“, упутио се на прво „аутоматизовано“ путовање, а своја искуства је поделио са радијом „Спутњик“.

Валериј, каква су осећања после прве вожње? Да ли се досадашње машиновође боје „конкуренције“?

- Робот вози глатко и поуздано, тако да се чак нисам ни држао за рукохват. Ни после 2017.године кабина машиновође неће бити потпуно празна, тако да никаква масовна отпуштања нису предвиђена.

Инжењери упоређују нови систем са „круз контролом“ у аутомобилу: такође је створен ради удобности, али за испуњавање оних одлука, које је донео „возач“...

- Обим рада машиновођа ће бити смањен, и можда они неће бити толико оптерећени и запослени као сад, јер престонички метро дневно превезе до 9 милиона путника. Машиновође ће надгледати рад система и управљаће отварањем и затварањем врата.

То је оно о чему је пре 2 године говорио заменик начелника московског метроа Александар Вајсбурд: „када је шпиц, аутоматика не може да замени човека“?

- Један од машиновођа је на ту тему испричао да се пре пар година на једном од вагона који су били на тестрирању нису затворила врата и он је кренуо да их затвори ручно, а у међувремену се активирао аутопилот и воз је кренуо без машиновође. Он је морао да „сустигне“ воз на следећој станици. То јест, људско око је увек неопходно. Аутопилот је добра ствар, али ако машиновођа види нешто што није онако како би требало да буде, један покрет руке и возом наставља да управља човек.

Због техничких особина, систем аутоматског управљања возовима у метроу, биће програмиран посебно за сваку линију. Московски метро има укупно 12 линија, укупне дужине више од 300 километара.

Тимур Блохин,