О чему говори процуривање информација о кинеској ракети?

28-01-2015 04:36:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Недавно се на сајту Центра за мониторгинг природне средине у провинцији Шенси појавила информација која је одмах привукла пажњу свих оних које занима кинеска ратна техника. У њој је било речи о вршењу мониторинга ситуације у вези с почетком друге фазе радова на производњи стратешке ракете DF-41.

Иако је оригинални материјал о ракети врло брзо избрисан, многи медији су стигли да га ископирају. То је представљало прву званичну потврду да постоји пројекат ракете DF -41. Раније се знало само да су 2012. године у КНР започети пробни летови неког новог типа међуконтиненталних балистичких ракета. Овај тип ракета се очигледно разликује од мобилних ракета DF -31А које Кинези већ имају и које и даље усавршавају. Између осталог, сад се тестира варијанта која може да носи склопиви део главе.

Шта се може рећи о пројекту DF -41 на основу овог процуривања? Да ли је процуривање информација о ракети у медијима било планирана акција? Разуме се, таква могућност се не може искључити, али верзија намерног процуривања изгледа мало вероватна. Околности објављивања података су превише природни. Поменути 43. НИИ Четврте академије ракетно космичке корпорације CASC који се помиње у информацијама налази се у административном центру Шенсија, у граду Сиану. То није само научни центар, већ и велики завод за производњу. 43. НИИ је ангажован за рад у многим програмима за производњу ракетног оружја и космичке технике.

Сфера одговорности института су специјални композити који се користе у конструкцији ракетних мотора на чврсто гориво. НИИ разрађује и прави производе као што су композитна тела ракетних мотора на чврсто гориво за ракете и космичке апарате, млазнице мотора, као и тела за транспортно-стартне контејнере ракета. У НИИ је по стању у 2013. години радило преко 1800 људи, укупна површина просторија је премашивала 90 хиљада квадратних метара. Односно, ради се о великој и хемијски опасној производњи, зато није чудо што је представљала објекат брижљивог еколошког мониторинга.

С друге стране, знамо да се врше пробни летови DF -41. У документу се већ говори о другој фази радова на обезбеђењу производње ове ракете. Очигледно је да се ради о припреми за њену серијску производњу. То, природно, претпоставља стварање додатних производних капацитета. Вероватно се слични радови одвијају и у другим предузећима која су ангажована у кооперацији на пројекту DF -41.

Што се тиче техничких карактеристка ракете, количина поузданих информација о овом питању није велика. Највероватније се ради о тешкој међуконтиненталној балистичкој ракети на чврсто гориво масе до 100 тона, која може да понесе до 10 бојевих глава. Она ће заменити ракете на течно гориво DF -5А, које су до сада биле у наоружању Друге артиљерије НОАК.

Овакав приступ одговара кинеској стратегији изградње нуклеарних снага. Кина прво није тежила ка нуклеарном паритету са САД пре свега посвећујући пажњу одржавању мале ракетне групације која може да поднесе први ударац и да стигне да одговори. Сад се приступ мења – већ је очигледно да ће КНР морати да повећа број, како балистичких ракета на подморницама, тако и међуконтиненталних балистичких ракета.

Василиј Кашин,