Налазите се на страници > Почетна > Друштво > Интервју > Осећај рата

Осећај рата

28-08-2014 02:43:58 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Valsts kanceleja/cc-by-nc/ v |


Како је исправно приметио неко на Фејсбуку, „о рату данас говоре чак плавуше у метроу“. Перманентни осећај узнемирености не напушта те када читаш вести, једну страшнију од друге:

У Чешкој започињу велики маневри 12 земаља НАТО-а, увећавају се чешки трошкови за одбрану.

Самит НАТО-а у Велсу позабавиће се модернизацијом алијансе.

Балтик и Пољска инсистирају на сталном постављају снага НАТО-а на својој територији.

Генерални секретар Расмусен позива да се учи вештина ратовања против „зелених човечуљака“, прети да ће Русији учинити нажао...

Неће ли ова хистерија довести до реланог војног конфликта у Европи? И шта схватити под модернизацијом НАТО-а коју намерава да размотри самит у Велсу? Коментар старијег потпредседник ПИР-центра, једног од највећих руских експерата, генерал-потпуковника у резерви Јевгенија Бужинског:

- Не могу тачно да кажем шта се подразумева под модернизацијом, али очигледно алијанса је решила да поправи стратешку концепцију. Она сматра да је пропустила нагло увећање ефикасности руских оружаних снага, које, како они сматрају, прибегавају нетрадиционалним методама, делују снагама специјалних одреда, методама инфомрационог рата, кибернетичког рата. Очигледно, одлучено је да се увећају сопствене снаге за брзо реаговање, појачају специјални одреди.

Изјављено да уочи самита НАТО-а у Чешкој започеће масовни војно-ваздухопловни маневри уз учешће 12 земаља. Премијер Соботка је саопштио да ће Чешка увећати трошкове за одбрану. У октобру САД упућују у Пољску и Литванију елитне одреде за заједничке маневре. Када Русија одржава такве маневре, подиже се страшна галама, маводно, плаше демонстрацијом силе. Ми такође треба да подигнемо галаму?

- НАТО је мало смањио ниво и интензитет бојеве припреме, али види да га је Русија увећала. И решили су да не заостају, што је нормално. Наравно, тим поводом можете да се забринете, да подигнете галаму у штампи, мада не видим војни разлго за панику.

Ви сте тако мирни, а у Европи, у Русији се стално воде разговори о опасности од великог рата. Генерални секретар НАТО-а прети да ће Москви учинити нажао. За Доњецк и Луганск.

- Могу да кажем сасвим сигурно: између Русије и НАТО-а неће бити рата, зато што нико није спреман на међусобно уништење. Сваки конфликт са Русијом блока у којем су САД, може да доведе до примене нуклеарног оружја. А изјаве Расмусена су неодговорне, он одлази, шта да се од њега очекује. Код озбиљних политичара и војних лица не видим данас очигледне узнемирености.

Пољска и Балтик хоће да издејствују да НАТО направи војну базу на њиховој територији. Наводно, повољан је моменат да изврше коначни притисак на партнере.

- У Пољској се налази чета америчких десатника, око сто људи на ротационој основи. Дођу-оду, само троше новац узалуд. Са војне тачке гледишта такође је бесмислено да се нешто лоцира на Балтику. Тамо постоји ескадрила која се такође смењује, како би се једноставно умириле балтичке земље: Видите, британски авиони стално дежурају у вашем ваздушном простору. Све то је егзибиција. Уз то је канцепар Немачке Ангела Меркел позвала уочи самита да се не криши Основни акт Русија-НАТО дугорочним размештањем НАТО трупа у земљама Источне Европе.

И у Барановичима (Белорусија) код саме границе НАТО-а појавиће се 27 авиона Су-35. Као одговор. Спирала напетости ће се увећавати?

- Све зависи од развоја ситуације у Украјини. Ако се само не нађе политички излаз. Али изгледа да је Кијев загризао мамац, донео принципијалну одлуку да делује искључиво војним путем. А то је неминовно тотално уништење читаве инфраструктуре Доњецка и Луганска. Једном речи, за сада се не види смањење напетости.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ