"Бумеранг" нових санкција ће болно ударити Европу

29-01-2015 01:31:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Европи нема јединственог мишљења о антируским санкцијама. И то ни за кога није тајна. Међутим, 29. јануара министри иностраних послова Европске уније намеравају да размотре могућности вршења додатног притиска на Москву.

Јуче су се појавиле информације о томе да ће после састанка министри наложити Европској комисији да у року од недељу дана припреми понуде за ширење озлоглашеног "црног списка" за Русију. Говори се и о ограничавању извоза у РФ низа опреме за индустрију горива и евентуално о искључивању из међународног међубанкарског платног система SWIFT.

Русија је већ изјавила да ће, ако се то деси, она одговорити "без ограничења". Куда ће стране одвести сукобљавање? И да ли Запад на овим методама може да издејствује промене у руској политици према Украјини? Своје мишљење је за радио "Спутник" изложио независни чешки сенатор Јан Велеба:

- Сматрам да Европска унија наставља своју погрешну политику због које сама губи. Како неко може да уводи ограничења земљи од чије испоруке сировина зависи? У томе не видим ништа рационално. Теши ме једна околност. Чешка је једина земља ЕУ која има председника који је у стању да у овој ужареној ситуацији остане реалиста и да не подржи санкције према Русији. Као што их, узгред речено, није подржавао ни бивши председник Вацлав Клаус.

Уочи састнка министара иностраних послова 28 земаља прича се о томе да је могуће искључење Русије из међународног SWIFT система, на чему инсистирају САД...

- Све је то већ веома и веома озбиљно. И премда ја нисам економиста, јасно ми је шта после тога може да уследи. У суштини, неконтролисани развој кризе који ће се директно тицати руских партнера у целом свету. Није јасно, на пример, како ће плаћати руке енергенте? Али ако неко жели да изазове хаос у којем ће Русија потонути, он греши. Лично мени, који добро познајем руску историју, је јасно: ова земља ће све издржати и преживети. Тако је било увек, чак и у најтежим тренуцима њене прошлости. Сигуран сам да ће Русија из потешкоћа изаћи с мањом штетом него Централна Европа. Земља ће постати сложнија, зато што постоји још један ефекат санкција о којем се код нас не прича. Што је већи притисак који Запад врши на Москву, Руси тим више збијају редове око свог лидера. Оно што ме заиста брине јесте све већи раскол у свету. Пооштравање санкција према Русији доводи до ескалације сукоба у које ће сигурно бити увечени Кина, Иран, Турска и неке земље Јужне Америке. То је врло опасан процес с непредвидивим последицама.

Али, где је излаз? Како решити украјинску ситуацију, која у суштини, представља окосницу свега?

- Наравно, мирним путем, за преговарачким столом. Бојим се само да кијевској власти, која пуца у сопствене грађане, „терористе“ – по њеним речима, мир није потребан. Економију је задесио крах и Кијев инсистира на варијанти силе, преусмеравајући емоције становника на рат. У новој украјинској власти сад једноставно не видим човека који би овај процес могао да усмери мирним колосеком.

Вратимо се санкцијама. Како се према њима односи чешко становништво?

- Свака социолошка анкета на ову тему ће показати да је већина Чеха против њих. Сад је занимљиво како ће се понашати влада Бохуслава Соботке. Премијер је више пута изражавао незадовољство због ограничавања трговине с Русијом, бранио је став да за Чешку треба начинити изузетак. Међутим, судећи по најновијим изјавама Ангеле Меркел, погубна политика вршења притиска на Москву ће се наставити. И ја постављам питање: да ли ће председник владе Чешке на преговорима у Бриселу моћи да изрази свој посебан став? Да ли ће имати довољно храбрости за то?

Гајане Ханова,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ