Муслим: "Русија је велика држава, и Курди очекују са њом стратешке односе"

01-02-2015 01:54:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Интервју са лидером сиријских Курда Салихом Муслимом о међусиријским преговорима у Москви, регулисању кризе на Блиском истоку и улози Курда у том процесу, као и "мирном решавању" курдског питања у Турској.

Господине Муслим, ко је учествовао у међусиријским преговорима у Москви и какви су резултати ових преговора?

- Осим нас (Курда), на преговорима су учествовали представници сиријске опозиције и владе. Опозицију су представљали најпре унурташњи опозиционари. Али, ми смо сви били позвани не као партије и организације или преговарачке стране, већ као физичка лица. Главни је циљ ових сусрета био дубоко изучавање ставова и стварање могућности да дође до преговора у неформалној атмосфери. То је неопходно за стварање нових могућности и веће гипкости на предстојећим преговорима у будућности, који ће се тицати регулисања ситуације у Сирији. После Женевских преговора уследио је период дугог ћутања, а Русија и други посредници желе да оживе преговарачки процес. Ми смо се договорили о наставку преговора. Могу рећи да су московске консултације биле продуктивне.

Које кораке Курди очекују од Русије и шта Русија очекује од Курда?

- Током последње две и по године, често смо боравили у Русији и често понављали да безбедност Русије не почиње на Кавказу, већ на Блиском истоку. Док национална права Курда не буду регулисана и док у Курдистану не буде стабилности, стабилности неће бити ни на Блиском истоку. Желимо да наши односи са Русијом буду стратешки. Раније се Русија није односила тако озбиљно према везама са Курдима. Русија је данас веома снажна држава.

После победе у Кобану, председник Турске Ердоган је изјавио да ће Турска као против "северне Сирије" бити попут "северног Ирака". Како оцењујете ову изјаву?

- Ердоган ово не говори први пут. Надамо се да ће се и Ердоган и његови савезници на власти некада ослободити од курдофобије. Курди нису непријатељи турског народа. Ми смо увек отворени за пријатељске, братске односе. Сличне изјаве не иду у прилог ни курдском ни турском народу. Надамо се да ће они променити своје погледе и приступ курдском народу, како би пријатељство два народа могло да се развија.

Рекли сте да Ердоган не може да се ослободи од курдофобије. Како се у таквој ситуацији може наставити "мировни процес"?

- Говоримо да Ердоган мора да се ослободи курдофобије, како би било могућности за наставак "мировног процеса". Ако до тога не дође, ситуација у Турској ће се постепено дестабилизовати. Ердоган мора да види како заиста ствари стоје и који од чинилаца стварности могу да утичу на будућност у наредне, рецимо две године. Он мора да помисли о томе шта ће бити ако се "мировни процес" настави или прекине. Али, ако не буде правио грешке, он ће видети да "мировни процес" заиста може донети велику корист и тусрком и курдском народу.


КАТЕГОРИЈЕ