Сајам туризма потукао све рекорде

25-02-2015 09:24:38 | | / vostok.rs |


Највећа туристичка манифестација у региону, Међународни сајам туризма, ове године потукао је све рекорде. Овогодишњи Сајам је посетило око 70.000 људи, 750 медија из земље и иностранства пратило је дешавања на Сајму, а учествовала су 1.103 излагача.

Министар туризма Расим Љајић каже да има разлога да буде задовољан Сајмом, не само због ових бројки, већ и због неких иновација, попут чињенице да су многе општинске туристичке организације први пут наступале заједно.

Већ од 16. марта почињу припреме за идући Сајам, за који потпредседник Владе Љајић жели да буде још успешнији од овогодишњег. Љајић је рекао да је његово министарство у преговорима са две земље потенцијалним партнерима, а наредних недеља знаће се која ће од њих бити партнер.

Љајић се такође осврнуо и на зимску туристичку сезону, која је, према његовим речима, успешнија од прошлогодишње. Тако је ове године, продато 175 000 ски-пасова, а остварени приход скијалишта већи је за 33 одсто.

"Све то буди наду да ће ова туристичка година бити успешнија од претходне", каже Љајић, "а приходи од туризма ове године могу да буду и већи од милијарду и двеста милиона долара".

Потпредседник Владе најавио је да предлог измена и допуна закона о туризму улази у завршну фазу. Јавна расправа траје до 26. овог месеца, када предлог улази у институционалну процедуру. Љајић је рекао и да је његово министарство расписало конкурс за финансирање пројеката развоја туристичке инфраструктуре и позвао је све локалне самоуправе да се пријаве на овај конкурс, који је отворен целе године и за који су обезбеђена средства од 450 милиона динара.

Градоначелник Београда Синиша Мали поносан је на организацију сајма.

"Мислим да смо на правом путу да вратимо град на мапу туристичких дестинација Европе и света", каже Мали.

Сајам је, према речима градоначелника, прилика да се промовишу и два спортска догађаја — европско првенство у атлетици и светско првенство у ветрполу.

Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије (ТОС), осврнула се на успехе овогодишњег сајма, као и на оно што је у туристичкој понуди Београда и Србије неопходно да се унапреди.

ТОС је организовао "Парламентарни дан" за посланике Скупштине Србије, који је прошао неславно — појавило се свега петнаест посланика, међутим за њу и то је успех, с обзиром да је акција овог типа организована по први пут.

Министри туризма Србије и Црне Горе постигли су договор о заједничком наступу на трећим тржиштима, док се кинески регионални центар, са седиштем у Мађарској први пут представио на сајму.

Гордана Пламенац је најавила да ће директор туристичке организације Кине доћи 26. марта на састанак у Будимпешту, где ће му бити представљени потенцијали српске туристичке индустрије. На састанку са представницима регионалне Привредне коморе северне Грчке договорена је сарадња у областима гастрономских и винских тура, а на сајму је представљена и Туристичка организација Немачке.

"Ствари би требало унапредити на пољу конгресног туризма, у чему је Београд регионални лидер. Међутим, нешто мора да се учини са Сава центром", каже Гордана Пламенац и упозорава да Загреб и Будимпешта граде нове конгресне центре, док су у Варшави и Петрограду нови конгресни центри већ у функцији.

"Морамо да се потрудимо да одржимо све што смо започели и да уведемо нове садржаје који би обезбедили да гости који долазе у Београд остану који дан дуже", додаје она.

Гордана Пламенац каже да гости који Београд посећују поводом конгреса троше, у просеку, 400 евра дневно — у шта су укључене котизације, смештај, шопинг и изласци.

"Уколико би се увео неки нови садржај, на пример голф, гости би се задржали који дан дуже", каже Гордана Пламенац.

Директорка ТОС најавила је присуство представника српске туристичке индустрије на берлинском сајму туризма, који је, после лондонског, највећи на свету. На штанду немачке покрајине Баден — Виртемберг биће одржан Дунавски салон, где ће Србија бити представљена уз помоћ Дунавског центра Егиза.

Гордана Пламенац је најавила и састанак експертске групе из пројекта Организације за економску сарадњу и развој "Регионална сарадња на Балкану", који ће се, после састанака у Дубровнику и Паризу одржати у Београду, а у мају ће на Тари бити одржан Туристички форум на коме је најавила и присуство представника туристичке индустрије Црне Горе и Републике Српске. Туристички форум организују Туристичке организације Бајине баште и Ужица, као и регионална ТО западне Србије, што је показатељ тренда укрупњавања туристичких организација.

Никола Јоксимовић,