Породица Шћекић од државе добила со на отворене ране

22-07-2013 07:20:44 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Више десетина пријатеља, познаника и чланова породице Шћекић окупило се данас испред Владе, како би протестовали због неажурности и намјерног игнорисања легитимно потписане петиције да се Полицијска aкадемија назове именом Славољуба Шћекића.

Организатор скупа Тања Станојевић упитала је гдје су данас челници Министарства унутрашњих послова, њихов Синдикат, невладине организације, заштитници људских права.

“Гдје су данас Славољубове колеге, зар је браћо полицајци Славољубова херојска смрт злочин, зар нисте осјетили људску и моралну потребу да данас будете уз његову часну породицу, зар сте заборавили да је Славољуб изгубио свој живот бранећи своју струку и кодекс полицијског професионалца. Зар сте заборавили да је пуцањ у полицајца пуцањ у државу и њене есенцијалне вриједности", упозорила је Станојевић.

Тања Станојевић је навела да од свих надлежних наведених имају “само игнорисање, непоштовање закона, додавање соли на отворене ране Славољубове породице”.

“Од свих вас имамо само додавање соли на отворене ране Славољубове породице”.

"До када ће закони бити мртво слово на папиру који се користи селективно када појединцима само одговара. Одакле вам право да игноришете хиљаде потписа слободних грађана ове државе", казала је Станојевић.

Она је рекла да је тражени одговор Влада била дужна давно да им га да.

Данас смо се окупили да отворено кажемо да Славољубова смрт неће бити узалудна и да буде наук да се никада ништа слично не деси нашим најбољим синовима.

Она је рекла да се више не смије допустити да породица Шћекић сама води битку.

"Истрајаћемо у својим захтјевима. Тражимо одговор из Владе, срам вас било", поручила је Станојевић.

Петиција да Полицијска академија у Даниловграду добије име изгласана је 16. априла ове године. Иако је правилником на порталу "Глас грађана" предвиђено да се о петицији расправља након 20 радних дана од њеног изгласавања Влада Црне Горе о истој није расправљала.

Славица Шћекић, сестра покојног Славољуба, прочитала је питања упућена Влади Црне Горе и подсјетила на њену законску обавезу.

Питања преносимо интегрално:

1. Зашто Влада није донијела одлуку да Полицијска академија добије име по Славољубу Шћекићу?

2. Је ли доношење одлуке у складу са опредјељењем Владе да обавља уставне надлежности по мјери и у најбољем интересу свих грађана Црне Горе?

3. Да ли је уопште било потребно расправљати и толико вијећати о овој петицији кад је она по свему кристално јасна, а јасна је самим тим што се њоме тражи да Полицијска академија носи име Славољуба Шћекића, поштеног и часног полицијског функционера, борца за правну државу и владавину права, борца против организованог криминала и борца за поштену и часну Црну Гору?

4. Зар борба мога брата за добро Црне Горе није довољно добра и јака да на основу ње и без расправљања и вијећања Влада донесе одлуку којом ће се Полицијска академија звати његовим именом?

5. Није ли логично да Полицијска академија испред које се налази биста Славољуба Шћекића треба да носи и његово име?

Она је казала да по свему судећи данас од Владе на тражена питања, неће добити одговор.

"Па нам преостаје ништа друго него да им поручимо да уколико до краја овог мјесеца не донесу одлуку да Полицјска Академија носи име Славољуба Шћекића, ми нећемо одустајати тако лако, већ ћемо ускоро организовати нове и масовније протесте", рекла је Шћекић новинарима и окупљенима испред Владе.