Извоз у Русију из Златиборског округа порастао 300 одсто

19-04-2015 10:00:06 | | / vostok.rs |


Председник општине Чајетина Милан Стаматовић најавио је да ће делегација Привредне коморе Русије посетити ту општину и Златибор у мају, а предводиће је Јуриј Барзикин, шеф сектора за туризам.

Заједно са делегацијом, у Чајетину долазе и руски туроператери и новинари, који ће јавности у својој земљи представити туристичке потенцијале златиборског краја.

Посебно интересовање руски партнери су исказали за верски, сеоски, културни и спортски туризам, каже за Спутњик Стаматовић. Он је најавио да ће тада бити отворена и прва регионална канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом, чији је главни циљ повезивање и развој сарадње привредника Златиборског округа са партнерима из Русије, али и развој туризма овог краја.

„Жеља нам је да привредницима из нашег краја помогнемо да наступе организованије на руском тржишту и да се директно повежу са руским трговинским ланцима. Циљ нам је да се месо са Златибора, ракија из Пријепоља, сир из Сјенице и малине из Ариља нађу на полицама руских супермаркета. Извоз из Златиборског округа у Русију константно расте. Прошле године је порастао за чак 300 одсто. Све што произведемо можемо да извеземо у Русију без царина. Посебно сада док траје забрана Русије да се увози храна из Европске уније. То је шанса за све наше сељаке. Помоћи ћемо им да је искористе“, каже Стаматовић.

Недавно је делегација златиборског краја имала прилику да се сретне са руским партнерима у Москви на Међународном сајму туризма. Стаматовић каже да уз бољу организацију, удруживање привредника и већу подршку локалних институција србски производи могу да пронађу сигуран пут до руских потрошача.

„Чајетина и Златиборски округ ће врло брзо показати да је то прави рецепт за успех“, рекао је Стаматовић.