Томо Петковић: Још тражим одсјечену главу мог сина Ненада

28-07-2013 06:16:25 | | / mojenovosti.com |

Теслић - Још тражим главу свог сина Ненада (1971) којег су заједно са Браниславом Ђурићем и Благојем Благојевићем муџахедини из Тешња измасакрирали на Црном Врху 22. септембра 1992. године.

Рекао је то јуче "Гласу Српске" Томо Петковић, отац Ненада Петковића којег су муџахедини из Тешња, под командом Шемсудина Мехмедовића, измасакрирали на линији између Тешња и Теслића, на Црном Врху, у мјесту Кужно гробље.

Син ми је, заједно са остацима Ђурића и Благојевића, стигао у металном ковчегу који није ни отваран.
Према записнику тадашње Војне команде сва тројица су измасакрирани послије заробљавања, свима су главе одсјечене, и до данас нису пронађене.
- Од тог 24. септембра 1992. када су сахрањени све сам покушао да дођем до главе свога сина, али до данас у томе нисам успио. Има различитих информација о томе гдје би могли да се налазе преостали дијелови тијела мог сина и његових другова. Према једнима, њихове главе су наводно нађене 2008. године и однесене у Илијаш, а према другима су наводно сахрањене између Тешња и Теслића. Све то су непровјерене приче, а ја нећу одустати док не пронађем главу свога дјетета - каже Петковић.
Он каже да је био шокиран кад је главу свог сина препознао на једном ТВ снимку.
Ријеч је о фотографији на којој муџахедин у рукама за косу држи одсјечену главу Ненада Петковића.
Позната је и фотографија на којој се виде све три одсјечене главе у сандуку од муниције и на њима војничка чизма.
- У питању су седморица муџахедина који су у то вријеме били у Тешњу и који су били под контролом ратног шефа тешањске полиције Шемсудина Мехмедовића - каже Ненадов отац.
Истиче да зна да је ријеч о опасним људима, страним муџахединима, као и домаћим бошњачким моћницима који стоје иза злочина.
- Мени је чак и пријећено. Али ја нећу одустати јер је моја дужност да нађем преостали дио тијела свог сина Ненада - каже Петковић.
Он додаје да уз до сада познате фотографије о убијању три србска војника на Црном Врху, постоји и фотографија на којој се види група домаћих Бошњака комшија које лично познаје.
- Дешава се нешто чудно. Сви који нешто знају, без обзира на којој су страни, страхују. Љекари Цвијетић и Миличевић, те неуропсихијатар Ђурић који су 1992. године утврдили смрт мога сина, зашта посједујем и документ, данас кажу да нису били на лицу мјеста. У полицији, кад им тражим детаље, такође кажу да нису били тамо и да немају то, мада морају да посједују сву документацију о том догађају - каже Петковић.
Он наглашава да је о ратним злочинима у Тешњу и околини, као и о овом злочину, све прикупљено 2005. године у Добоју и послато у Тужилаштво БиХ у Сарајево.
- Тужилац Славица Терзић је била задужена за тај предмет, али, ево, лежало је све седам година. Прошле године кад је у Бањалуци био састанак са тужиоцем Весном Будимир питао сам шта је с тим и упутио захтјев да ми се испоруче дијелови тијела мога дјетета. Послије три дана примио сам писмо од Будимирове да припадници СИПА раде на том предмету. Вјерујем да су до сада требало да буду позната имена свих оних који су починили ратни злочин - каже Петковић.
Како је раније објавио "Глас Српске", осумњичени за ратни злочин у "предмету Озрен", потпредсједник СДА и посланик те странке у Представничком дому Парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић у више наврата је посредно, али и лично свједоцима почињених злочина пријетио ликвидацијама.
Извор из истраге рекао је да је СИПА почетком јула Тужилаштву БиХ доставила извјештај о почињеном кривичном дјелу ометање рада правосуђа са списком особа које ће бити ликвидиране уколико Мехмедовић буде ухапшен.
СИПА на "предмету Озрен" ради од 2005. године, а Тужилаштво БиХ је 2012. године издало наредбу за утврђивање чињеница против осумњиченог Мехмедовића и осталих. СИПА је "предмет Мехмедовић" финализовала почетком јула.
СИПА је ухапсила Мехмедовића 19. јула и послије саслушања га предала Тужилаштву БиХ које га је само сат касније, упркос достављеним доказима, пустило на слободу.
Мехмедовић, који је био ратни начелник полиције у Тешњу, ухапшен је због злочина над Србима почињених током 1992. и 1993. године. Осим Мехмедовића, за ратне злочине у том предмету осумњичен је и актуелни бошњачки официр за везу са Хашким трибуналом и ратни начелник СДБ Тешањ Амир Ахмић, полицијски службеник МУП-а Зеничко-добојског кантона Сеад Диздаревић и пензионисани полицајац из Тешња Фадил Башић.
За муџахедине пет милиона

Мехмедовић је заједно са замјеником директора бошњачке тајне службе АИД Ирфаном Љеваковићем организовао долазак муџахедина у Тешањ, а касније им је био директни наредбодавац.
- Мехмедовић је добио пет милиона америчких долара за прихват муџахедина и ширење радикалног ислама. Јаки центри моћи који су заједно са Мехмедовићем стајали иза тога и данас га штите од кривичног гоњења - рекао је "Гласу Српске" извор упућен у ратна дешавања и функционисање власти СДА.