Русија је постала привлачнија за туристе

08-05-2015 09:47:30 | | / vostok.rs |


Русија се oве године попела за 18 места у рејтингу конкурентних способности у домену туризма и путовања, заузевши 45. место, говори се у извештају Светског економског форума, који се објављује једном у две године. Како истичу експерти, најјаче стране Русије су природне лепоте и културни споменици.

Према прорачунима Светског економског форума, 2013. године у Русији је било фиксирано 28 милиона међународних туристичких посета. На томе је Москва зарадила скоро 12 милијарди долара. Треба истаћи да је 2014. године прилив туриста у Русију, посебно из земаља Западне Европе, ипак смањен — у томе је улогу одиграла политичка ситуација. Ипак, прошле године се десило неколико догађаја који треба позитивно да се одразе на развој туризма у Русији — каже професор Високе школе економије Александар Абрамов.

„Овде нам је у извесној мери помогла девалвација рубље, али, како ми се чини, то није главни фактор. У већој мери је импулс дала Олимпијада у Сочију, имам утисак да се побољшала наша инфраструктура, на пример авионски саобраћај. Од минуса бих истакао недовољне напоре када су у питању привлачење странаца и скупи хотели. Овај проблем је, између осталог, истакнут и у рејтингу Светског економског форума. Како ми се чини, Русија треба да развија мрежу хотела са 3 и 4 звездице. Првенство света у фудбалу, које ће бити одржано 2018. године у Русији, допринеће решавању тог проблема“.

Лидери рејтинга су европске земље — Шпанија, Француска и Немачка. Да истакнемо да је међу земаљама БРИКС-а Русија претекла Јужноафричку Републику и Индију, али је заостала за Бразилом и Кином.