ЗА ПОХВАЛУ: У САД се издаје све више књига које пишу деца

12-08-2013 06:02:48 | | / mojenovosti.com |

Током последњих 5-6 година у САД се штампа све већи број књига малолетних аутора које се претежно продају на интернету.

Такве су на пример две књиге о измишљеној рок-групи које је написао четрнаестогодишњи ученик Бен Хекман , која је штмапна у 700 примерака о трошку родитеља, пише "Оpenspace".

Њихов издавач Пери Донам се жали да је његова компанија на једвите јаде некако успела да прода педесеак примерака књиге посредтвом „Амазона“.

Фининнасирајући књижевне покушаје своје деце родитељи се обично правдају жељом да орасположе будуће списатеље, а што се издтака тиче, спремени су да их сносе исто као да им плаћају тренинге, за неке спортове или глумачко училиште, а да при том нису сигурни да ли ће икада постати спортски асови или глумачке звезде .Сами млади аутори доживљавају публикловаље својих списанија као божији дар.

Нека издавачака предузећа узимају аванс не само за штампање, него посебно и за редактуру и дизајн корица, као и за дистрибуцију књиге.

Други пак издавачи, као "Lulu" на пример, нуде своје услуге бесплатно, али зато писац не добија ниједан ауторски примерак издања.

Издавачка кућа "KidPub Pres"коју је основао Пери Донем,почела је да штампа дела најмлађих аутора још 2008. и досада је издала 140 наслова.

У цену издавачке услуге од 250 долара урачуната је поред штамања и редактура као и 5 бесплатних ауторских примераак и продаја преко онлајн књижарске мреже „Амазон„.

По правилу, претежан део трошкова издавања књига своје малолтене деце сносе њихови родитељи, а они то примају као задовоњство, а не као оптерећење, које извире из среће детета, малог писца ,чије је дело штмпано. Јер, како примећује издавач Данем:

„Кад дете добије корпу књига на своје име, и кад на корицима на „Амазону“ опет прочита своје име, оно се осећа срећно , као да је постало нека мала –рок звезда“.

Критичари ове нове тенденције упорно понавњају да издавачка наклоност младим ауторима није лишена недостатака.