Муслимани четници у 2 свјетском рату (1)

18-08-2013 10:46:19 | | Глас Истине - владика Василије/ mojenovosti.com |

До почетка Другог свјетског рата био је шеф полиције у Сарајеву. Чим је избио Други свјетски рат Фехим Мусакадић се повезао са Дражом Михаиловићам који га распоређује у Источну Босну у штаб војводе Петра Баћовића. Касније одлази у Коњиц гдје је основао Коњички муслимански четнички батаљон. Заробили су га партизани 1943. године у Странама код Улога, заједно са још неколико четника.Према ријечима једног четника који је успио умаћи, наводно је непосредно прије стријељања узвикнуо „Живио краљ! Живио Дража Михаиловић! Доле Тито!“

Мустафа Мујо Пашић био је до рата веома познати судац Окружног суда у Мостару. Право је студирао у Београду. Већ на студију је показао све карактеристике великог србофила. Према причама старих Мостараца судац Пашић је своје србофилство отворено показивао и када је Независна држава Хрватска успоставила свој режим у Мостару и Херцеговини. Већ средином априла 1941. године усташе су издале наредбу да сви Јевреји, Цигани и Срби морају предати усташком редарству своје телефоне, радио апарате, сво оружје, те бицикле, моторе и аутомобиле, а све то под пријетњом смртне казне. У реду пред усташким редарством заједно с Јеврејима, Србима и Циганима стајао је и судија Пашић. Кад су му усташе рекле да он не треба доносити радио апарат, телефон и бицикл, он им је одговорио „Ја сам Србин, те се ваше наређење односи и на мене, и зато ево вам и моје бицикло!“. Усташе су га ухапсили, али се голема маса муслимана заузела за њега, те је ускоро пуштен. Нијемци су га заробили у зиму 1944. године и предали га усташама на даљи поступак. Убијен је у концентрационом логору „Јасеновац“.


Др Исмет Поповац био је лијечник у Невесињу, а касније у Коњицу. Медицински факултет је завршио у Београду. Од студентских дана постаје велики заговорник очувања Краљевине Југославије. Убили су га партизани сачекавши га у засједи 1943. године у близини Требиња, тачније у Требињској шуми.


Поред Фехима Мусакадића, Мустафе Пашића и др Исмета Поповца, четници су били још Мустафа Мулалић из Ливна, Мустај-бег Хађихусеиновић, поручник Хуснија Ченгић, Смајо Ћемаловић из Мостара, Мустафа Берберовић из Благаја, Абид Пргуда, Омер Калајџић, браћа Мухамед и Абид Мехмедбашић из Стоца, Џемал Кршлаковић, имам из Коњица, проф.др Мехмед Беговић, професор Универзитета у Београду, Мухамед Мулалић, Алија Коњхођић, Есад Вехабовић из Босанске Градишке, Абид Пргуда, Омер-бег Ченгић, капетан Хусеин Ровчнин, командант познатог Коморанског одреда који је оперирао на подручју Бродарева, Бијелог Поља и Пријепоља, а који су партизанима цијеле 1943 и 1944. године задавали големе главобоље, јер им нису никако омогућавали да пријеђу ријеку Лим, итд.итд.


Из тих дана посебно је потребно нагласити и име Заима Заимовића ујака актуелног политичког лидера у БиХ Сулејмана Тихића о којем су својевремено писали многи медији из БиХ , познат је по спашавању Алије Изетбеговића у 2 свјестком рату.Заим Заимовић је био под командом легендарног Требавског војводе попа саве Божића,Остало је записано ” Заим Заимовић је до 90-их година имао своју пекару у Шамцу и цео Шамац је знао да је био у четницима. Нажалост, власти Републике Српске се почетком рата нису према њему понеле онако како заслужује, због чега је напустио Шамац. Он никада није показивао наклоност према исламском екстремизму, нити се хвалио тиме да је Алију Изетбеговића спасао из заробљеништва”