Укинут најчуднији закон на свету

05-06-2015 08:40:37 | | / vostok.rs |


Власти региона Вестфирдир, који се налази на северозападу Исланда, укинули су закон стар 400 година, који је дозвољавао да се у овој земљи слободно убијају Баски.

Наиме, ова наредба је била издата још давне 1615. године. Три баскијска брода „китоловца“ су упловила у исландске фјордове и њихови капетани су направили договор са локалним становништвом о међусобној трговини. Натоварени бродови су након неког времена испловили, али је онда почела јака олуја и уследио је бродолом. Преживели баскијски китоловци су успели да допливају до копна.

Неочекивано, имеђу њих и мештана је избио конфликт. Управник региона је тада наредио да се прате и убију сви преживели Баски, пише „Индепендент“. Наредба је у целости била извршена у октобру 1615. године. Убиство 32 баскијска китоловца до данас је остало једино исландско масовно убиство.

„Одлука да се укине ова давна наредба више је симболичког карактера“, изјавио је Јонас Гудмундсон, управник региона Вестфирдир.

„Ми имао правичне законе и наравно да је убиство било кога, укључујући Баске — забрањено“, додао је он.

Удаљени и слабонасељени Исланд игра важну улогу у светској историји. Викинзи који су први стигли до обала Новог света, своје давно путешествије су започели са Исланда.

Деценију након убиства баскијских китоловаца турски пирати су напали приобална села и у ропство одвели стотине мештана. Ови турски походи се сматрају важним догађајима у историји ове мале земље.