ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗАПАДА: Поход према Русији иде преко Косова!

19-08-2013 09:41:28 | | Правда/ mojenovosti.com |

У разговору за Радио Слободна Европа, Цајхан је оценио да Косово дуго неће бити независна земља у функционалном смислу, већ “протекторат Европске уније, и у мањој мери НАТО, а најмање још једну генерацију“.

Уз оцену да је Београд “сада апсолутно последњи бастион руског утицаја на Балкану” Цајхан је додао је Запад “врло агресивно одиграо ту геополитичку игру која је непромењива”.
Истовремено је додао да “сада када је руски утицај одстрањен” оцекује “релативно постојано, иако не пребрзо, смањење америчких трупа у цитавом региону”.
-Америка ће задржати веома низак ниво дипломатије, неце бас потпуно нестати са сцене, али це, у сустини, све препустити мисији ЕУ. У смислу свог орузаног присуства, она се припрема за одлазак из региона”, рекао је струцњкак Стратфора.
Цајхан је оценио и да се “независност Косова није догодила због самог Косова” већ је, за Европљане, она значила “уклањање потенцијалних препрека које је Србија стварала, како заједничком европском тржишту, тако и ђирењу Уније”, док је за Американце “била средство потискивања руског утицаја из региона”.
Догађаји на северу Косова, према Цајхановим рецима, “зависиће у највећем степену од намера Београда”.
-НАТО нема капацитет да из дана у дан, систематски, намеће решење на северу Косова. То знаи, да ако паравојне, односно, полицијске јединице Србије одлуче да узму у заштиту Србе на северу Косова, врло је вероватно да ћемо имати де факто поделу Митровице“, казао је.
Цајхан је нагласио да не може да каже да је такво решење већ сада извесно или неизбежно, али је додао да ће “одлука о томе да ли ће до њега доћи бити донета у Београду, а не у Вашингтону или Бриселу”.
-НАТО и ЕУ једноставно немају капацитет да то спрече, тако да, ако Србија буде зелела да такво решење исфорсира, она ће то и моћи, рекао је.
На питање да ли је независност Косова донела региону западног Балкана више стабилности или нестабилности Цајхан је рекао да кључни догађај није независност Косова него недавни НАТО самит, односно, чињеница да су Хрватска и Албанија добиле позиве за чланство, а Македонија условну позивницу. -Након овог догађаја, ако погледате мапу Србије, видећете да је НАТО комплетно ‘зацементирао’ све њене границе, рекао је Цајхан.
-Дакле, гледано из перспективе Запада, рат је завршен, Србија је изгубила. НАТО и ЕУ су се сад проширили до тачке у којој није могуће да Србија или Русија било шта у региону промене или поремете, рекао је Цајхан.
Стручњак Стратфора оценио је и да је “Србија добродошла да се придружи ЕУ, али под условима које ЕУ дефинише, а о којима се неће преговарати, као што се неће преговарати ни о Косову”.
И Запад и Русија желе да привуку Србију у своју орбиту
Русија, САД и ЕУ се сада више боре за Србију него за Косово, пошто и Запад и Русија настоје да је привуку у своју орбиту, оценио је сарадник Института за анализу и решавање конфликата при универзитету Џорџ Мејсон, Дејвид Јанг.
Јанг је у разговору са колегом Бранком Микашиновићем за Глас Америке рекао, коментаришући проширење НАТО-а на Балкану, да стварни проблем није Косово, већ Србија.
-Проширењем НАТО-а на западни Балкан, јасно је да ће то проширење бити непотпуно уколико се Београд приклони Москви. На тај начин ће Русија имати далеко већи регионални утицај, док би у супротном њен утицај у наредних неколико година био перманентно блокиран, рекао је Јанг.
Он је на питање да ли ће независност Косова подстаци сепаратизам и у осталим проблематичним регионима, и како би то могло да се одрази на међународне односе, рекао да “све зависи не од проглашења независности неког сепаратистичког ентитета, већ од тога да ли ће бити признат и колико и које земље ће га признати”.
-Чак и да постане јасно да је независност Косова проблематична, то не би утицало на земље које су га признале да повуку своју одлуку, мада је то технички могуће, али реално тешко оствариво, оценио је Јанг.