Шта кажете за Дачићеву „сечу србских кнезова“?

20-08-2013 08:56:18 | | Факти/ mojenovosti.com |

Али, мало беше. Морао се на чело хајкача ставити сам премијер који је, ни мање ни више, јавно запретио да ће његова влада посмењивати све српске руководиоце на КиМ који се супротстављају „државној политици“. Притом је за „државну политику“, наравно, прогласио оно што свом народу и земљи - мимо обећања за која су тражили и добили гласове - раде он сам и бивши радикали Вучић и Николић. Шта кажете за узлет и - како ће Привремена скупштина АП КиМ даље летети кад је у таквом окружењу - и у својој земљи и у спољњем - да јој све сигнализира „неће перје изнијети меса“? Шта кажете за Дачићеву „сечу србских кнезова“?

Је ли он то наумио да - заједно са Вучићем - брани позиције у Бриселу, Вашингтону и Берлину или ради директно по њиховом налогу?


Раденко НЕДЕЉКОВИЋ, начелник Косовско-митровичког округа

Сече“ се не бојим, рекао сам то и државном врху

  • Могу да нас посмењују. Ми смо у том погледу немоћни! Али, више сам него сигуран да неће бити масовног одазива, да Срби не желе изборе, да знамо ко их расписује и по којим законима, а знамо и шта после следи
  • Наравно да ће појединци и групације из интересних разлога изаћи. Такви већ позивају народ на изборе, али ти људи нису могли да победе на изборима које је расписивао Београд, па им је ово једини начин да освоје какву-такву власт

ОЧЕКУЈЕМ да ће државно руководство реализовати локалне изборе јер нам је јасно речено да ће се одржати са нама или без нас.

Разумем позицију државног врха који је рекао да је преузео обавезу да спроведе „бриселски споразум“, али какав ће бити одзив грађана на те изборе на које су се обавезали, то је - друга ствар.

За себе се - што се најављене „сече“ тиче - не бојим и то сам рекао државном врху. Рекли смо да знамо да власт има механизме и да може да нас посмењује са позиција председника општина. Ми им стојимо на располагању, у том смислу.

Ако мисле да ће тако решити све проблеме, ако је то начин и пут да се имплементира „бриселски споразум“ на северу - онда они то могу да ураде. Нема проблема! Ми смо у том погледу немоћни!

Али, више сам него сигуран да неће бити масовног одазива, да Срби не желе изборе, да знамо ко их расписује и по којим законима, а знамо и шта после следи.

Наравно да ће појединци и групације из интересних разлога изаћи. Такви већ позивају народ на изборе, али ти људи нису могли да победе на изборима које је расписивао Београд, па им је ово једини начин да освоје какву-такву власт.

Државни врх сутра има састанак са „југом“.

Последњи састанак, са нама са севера, био је у коректној атмосфери и очекујем да ће такав однос бити и сутра према њима. Они су у много тежој ситуацији, можда немају избора...

Тек, људе треба пустити да сами одлуче да ли ће да гласају, или не и не треба их притискати.

Драгиша ВЛАШКОВИЋ, председник општине Косовска Митровица

Мора престати стицање политичких поена на муци овога народа

  • Досад су се сви одборници Косовске Митровице изјашњавали против изласка на изборе

ВЛАСТ има право да нас смени и инструменте да то уради. Питање је само шта нам је интерес.

Не знам колико то иде свима нама у корист. Смена неколико људи није никакав велики проблем за нас лично, и мени не пада тешко. Међутим, треба видети како да се нађу решења која су одржива и како да будемо јединствени, како да се помогне народу и да се види шта је њему потребно!

Треба да се тражи решење за људе који живе овде на КиМ, а смена је лако изводљива.

Треба повести рачуна да неко обавезно буде овде за свој народ. Мора да се престане да се користе муке овог народа за стицање политичких поена.

Не очекујем притиске. До сада су се сви одборници Косовске Митровице изјашњавали против изласка на изборе. Питаћу их опет - свих 30- и пренећу шта су рекли.

Александар ПАВИЋ, удружење Никад граница

Дачић прети јединим чиновницима у Србији који поштују њен Устав!

  • Београдска влст буквално изгладњује Србе - не даје плате, држи прелазе затвореним и упорно ради на томе да сломи сопствени народ који живи на територији КиМ

ДАЧИЋ је човек који користи речи као оруђе. Оне су од случаја до случаја. Може да каже контрадикторне ствари, јер нема уверење сем да остане на власти и да служи онима који су га поставили.

Тако може да каже да ће људи бити смењени, а прошле недеље су чули да ће држава бити уз њих шта год да одлуче. То је под један.

Под два: суштина је да хоће да склони људе који поштују Устав. Прети јединим чиновницима у Србији који поштују Устав Србије!

Рекао је да ће бити смењен „сваки онај ко не поштује политички интерес“! Дакле, на првом месту је интерес, што значи да смо земља без Устава и закона и да је све голо спровођење интереса владајуће елите. Њима закон служи само ради моћи.

Шта ће бити?

Људи који су се јавно изјаснили против „бриселских споразума“ не крше Устав и Резолуцију 1244 и остаће на непромењеним позицијама - јер би супротно значило да не остају у Србији!

Међутим, постоје и други који ће бити подложни уценама и притисцима - чиновници који се нису експонирали и који раде за новац.

Када је реч о власти: она буквално изгладњује Србе - не даје плате, држи прелазе затворенима и упорно ради на томе да тако сломи сопствени народ који живи на територији КиМ.

Момир КАСАЛОВИЋ, заменик председника општине Косовска Митровица

Предочићемо народу да је ово велеиздаја од стране режима

  • Трудићемо се свим силама да грађанство убедимо да не наседа на провокацију и да не продаје кило ни за три фртаља - поготово што ово што у последње време долази из Владе вређа интелигенцију здравог човека
  • Tо што власт намерава да анимира људе који у давно подигли сидро са Косова, њих се то давно не тиче. Ми гласове таквих Срба нећемо прихватити

ОЧЕКИВАНО је да ће све људе који нису за изборе сменити на првој седници Владе. Али, ти људи су чврсто решени да остану при своме, јер знамо да је излазак на шиптарске изборе једноставно крај за све нас и крај свих наших нада.

Ми жртвујемо све јер не желимо да радимо на свом самоуништењу.

Трудићемо се свим силама да грађанство убедимо да не наседа на провокацију и да не продаје кило ни за три фртаља - поготово што ово што у последње време долази из Владе вређа интелигенцију здравог човека.

Радићемо на томе да народу објаснимо сву погубност изласка на изборе и жртвовања свега што смо крваво бранили 14 година. У томе имамо ширу подршку становништва које овде живи и о чијој се судбини ради.

Tо што власт намерава да анимира људе који у давно подигли сидро са Косова, њих се то давно не тиче. Ми гласове таквих Срба нећемо прихватити. Релевантно је да убедимо народ на северу да не изађе, јер имамо све институције и свесни смо шта можемо да изгубимо.

Oни ће извршити невиђене притиске и ми смо тога свесни. Нарочито како се избори буду приближавали.

У њиховим је рукама и нож и погача и урадиће све да смене непослушне председнике и доведу нове. Али, искрено верујем да је народ овде дубоко свестан шта је излазак на изборе и да је ово велеиздаја од стране режима.

Указаћемо народу на разлику између државе и власти: власт је смењива, а држава је само једна.