„Остајте овде“ – апел грађанима да одмарају у Србији Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150612/2513528.html#ixzz3cvlgWKtR

13-06-2015 10:56:22 | | / vostok.rs |


Кампања за промоцију туристичких потенцијала Србије има за циљ да покаже да наша земља има туристичке капацитете и садржаје који могу да буду далеко боље искоришћени, а да истовремено новац остане у Србији, рекао је данас председник српске владе Александар Вучић.

Грађани Србије троше више од 890 милиона евра на туристичка путовања у иностранство, и зато је циљ ове акције да задржи новац у Србији, истакао је Вучић.

„Те бројке су и веће, јер је ова цифра само оно што контролишемо преко НБС. А кад би само десет одсто тог новца, који је званичан, остало у земљи, било би то 90 милиона евра. По нето ефекту на дефицит, то значи могуће повећање пензија од два и по одсто“.

Према његовим речима, Влада никога не приморава да одмор користи у Србији, али жели и да покаже да Србија има капацитет и садржаје који могу да буду далеко боље искоришћени.

„Наш посао је да нашим људима укажемо на то и да својим примером покажемо да то подржавамо“, истакао је он.

Србски премијер каже да Аустрија има десетоструко веће приходе од туризма него Хрватска, иако не излази на море, што, како додаје, доказује да организација и представљање понуде играју велику улогу када је туризам у питању.

Србија је ове године имала мали туристички дефицит, каже премијер, али се и нада да ће до краја године он бити на нули.

Ваучери и пореске олакшице уз хотелске и друге рачуне су мере о којима србска влада размишља како би привукла грађане Србије да одморе проводе у Србији.

Кампању „Моја Србија“ поред србског премијера промовишу и мионистар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар привреде Жељко Сертић.