Лакше на одмор — Србија добија уредбу о летовањима

14-06-2015 11:03:40 | | / vostok.rs |


Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да очекује ће Влада на наредној седници усвојити уредбу о олакшицама за летовање у Србији и најавио да ће грађани добијати ваучере од 5.000 или 6.000 динара искључиво за услуге смештаја.

„Наредне недеље, када усвојимо ту уредбу, упутићемо јавни позив свим хотелијерима или власницима туристичких објеката, сеоским домаћинствима да се пријаве да ли желе да учествују у акцији, односно да ли желе да прихвате ваучер. Не можемо ми никога да натерамо“, рекао је Љајић на ТВ Пинк.

Прецизирао је да ће ваучер бити искључиво намењен за плаћање услуге смештаја, односно дела услуге, с обзиром на то да ће његова вредност бити око 5.000 или 6.000 динара, и истакао да ће грађани моћи да бораве на одмору најмање четири дана.

Ове повластице се, како је рекао, односе на све пензионере, све незапослене и све оне који примају плату до 60.000 динара.

„Желимо да промовишемо оне туристичке дестинације које нису у топ 5 у Србији, као што су неке планине, бање, сеоска туристичка домаћинства, места мимо Београда, јер главни град носи туризам“, рекао је Љајић.

Говорећи о стању у туризму и проблемима, Љајић је рекао да у Србији постоји више од 120 туристичких организација, а да многе од њих никако не служе својој функцији, већ претежно служе за запошљавање политичких кадрова на локалном нивоу.

Министар је оценио да нема потребе да у свакој општини у Србији постоји туристичка организација, јер немају све општине туристички потенцијал.

Љајић је рекао да ће новим законом бити пооштрени услови за формирања туристичких организација, па ће тако у неким случајевима неколико општина морати да се удружи како би основале једну организацију.

Говорећи о великом броју хостела који се масовно отварају, министар је најавио и да ће у том делу доћи до измене законске регулативе, те ће убудуће предуслов за отварање хостела бити сагласност скупштине станара.