Руси све радије долазе у Србију

14-06-2015 12:34:24 | | / vostok.rs |


Србију је током прва четири месеца ове године посетило око 40.000 руских туриста. Највише Руса је, поред Београда, на Копаонику и на Старој планини, а као и остале иностране госте Србије, привлаче их нетакнута природа и традиционално србско гостопримство.

Иако Србија нема море, што је чини мање популарном од, рецимо, Црне Горе или Хрватске, све је више Руса који се радо одлучују за неку од србских туристичких дестинација.

О разлозима који руске туристе привлаче да дођу у Србију за Спутњик говори Олга Боровкова, представница московске туристичке агенције „Југо-стар“.

„Руски туристи ће издвојити и последњу рубљу како би децу повели макар седам дана на море, због чега је Црна Гора и даље у предности. Ипак, и Србија има своје адуте. Као прво, Србија је занимљива због великог броја православних светиња, због чега организујемо ходочасничке туре. Потом, имајући у виду санкције, Србија постаје све интересантнија као дестинација јер Руси воле да путују у пријатељске земље. А ту су и бање које се у последње време поново активно развијају“, објашњава Боровкова.

Поред традиционално великог интересовања руских туриста за Београд, када је о зимском туризму реч, на првом месту је Копаоник, а све је популарнији и Златибор, каже саговорница Спутњика.

„Посебно интересантна тура, и то већ годинама, јесте на планини Тари, у природи, дуж смарагдно зелене реке Дрине — ми ову туру зовемо ’Одмор на језерима‘“, наводи Боровкова.

Према њеним речима, Туристичка организација Србије веома се труди да рекламира српске дестинације. Међу Русима је посебно популарна била кампања „Викенд туре“ која је, нажалост, укинута од када је „Јат ервејз“ променио власника.

Више од 40.000 Руса у Србији од почетка године

Представница Туристичке организације Србије Сандра Влатковић каже за Спутњик да је, према званичним подацима, у прва четири месеца 2015. године Србију посетило 40.000 руских туриста.

„Највише их је, поред Београда, било на Копаонику и на Старој Планини. Највише их занимају, као и остале иностране туристе, нетакнута природа и оно што не можемо баш тако лако да промовишемо, а то је гостопримство наших људи. Ту су и могућности за активан одмор, за одмор у природи, као и за уживање у србској кухињи, која је један од најјачих адута у туристичкој понуди Србије“, наводи Влатковићeва.

Ову информацију потврђује и директор туристичке агенције „Апељсин“ Златко Ратковић, који каже да интересовање руских туриста за Србију као дестинацију бележи приметан раст у последњих пет година.

„Рецимо, ако је 2011. године било око 25.000 туриста, 2014. забележено их је око 50.000. Број ноћења повећао се са четири на седам дана, што говори и да се дуже задржавају. Не само да се лече по бањама, него траже и одмор у Србији. Мислим да је на то највише утицала једна повољна атмосфера, као и велики труд Туристичке организације Србије, њихова врло активна промотивна кампања“, каже Ратковић.

Иначе, на следећем сајму туризма у Москви, на јесен, Србија ће бити земља-партнер манифестације. Између сајмова организују се сусрети и контакти руских туроператера са србским агенцијама и хотелским кућама.

Директор туристичке агенције „Р турс“ Ратко Читаковић такође каже да је приметан тренд повећања броја руских туриста у 2015. години, те да их је тренутно око 30 одсто више него у истом периоду лане. Реч је, углавном, о појединцима или о компанијама које одржавају семинаре и конференције у Београду или оближњим местима.

„Ту су и летњи програми који су у комбинацији Србија — Црна Гора, преко Копаоника или Златибора. Очекујемо да ће и Сабор трубача у августу у Гучи посетити одређени број руских туриста“, каже Читаковић и најављује да ће од наредне зиме бити појачана и понуда за скијање на Копаонику.

Када је о одласку руских туриста у Црну Гору реч, Читаковић каже да се број гостију из Русије не смањује.

„Смањен је, међутим, број туриста који путују посредством оператера, с обзиром на то да је велики број њих прошле године банкротирао. Ми не бележимо падове. Наша је процена да ће број туриста бити бар на нивоу прошле године, ако не и већи“, каже Читаковић.

Руси воле Београд

Због чега је Русима посебно занимљив Београд објашњавају нам руски туристи који су већ били у Србији или намеравају да је ускоро посете.

Оријенталиста Иван Захаров сматра да би викенд тура у Београду могла да постане занимљив туристички догађај у било ком периоду године.

„Колико ја знам, Београд није преплављен странцима, а и за Русе је Србија и даље егзотична дестинација. Али они моји пријатељи који су посетили Београд имају најлепше утиске. Драго ми је што Срби не покушавају да ’испумпају‘ из руских гостију што више новца у што краћем року. Искористио бих прву прилику да посетим Србију“, каже Захаров за Спутњик.

Спортски новинар Иван Залозних каже да је направио списак држава које, по његовом мишљењу, сваки Рус треба да посети, а на њему су Украјина, Белорусија и Србија.

„На почетку сам отпутовао у Београд. За мене је то идеална дестинација. Досадно ми је да се сунчам. Волим да шетам градом, да пробам специјалитете и да причам с мештанима. Срби су бескрајно љубазни. Један од мојих пријатеља је два дана седео по престоничким кафанама, дружио се с Београђанима и постављао само једно питање — о Русима и Русији“, наводи саговорник Спутњика.

Културолог и пустолов Михаил Сакердонов, међутим, истиче и један озбиљан недостатак Србије као туристичке дестинације, а то је одсуство рекламе.

„Када је о туризму реч, једина чињеница позната већини Руса јесте то да Србија нема море. Наравно да је Црна Гора популарнија од Србије, и због мора, али и због јаке промоције и добре рекламе. Сада одређени број Руса не иде на летовање у Црну Гору због санкција које је ова држава увела Русији. Мени то звучи чудно, зато што човек ипак иде на одмор с породицом, а не са црногорским премијером. Све у свему, желео бих да посетим Србију, мислим да је то супер дестинација за авантуристички туризам“, каже руски авантуриста.

Хрвати маме руске туристе

Хрватска је ове године одлучила да привуче већи број Руса, а међу бројним мамцима за туристе из ове земље јесте и бесплатан ручак уз уплаћен полупансион. Многи хрватски хотели руским туристима нуде попуст и до 20 одсто, чак и на врхунцу сезоне, током августа, изјавила је за портал „Интерфакс“ представница Руског савеза туристичке индустрије Ирина Тјурина.

Руски туристи променили су очекивања према смештају у Хрватској: добро се резервишу скупи хотели, а средња категорија цена остала је готово нераспродата. Поред одмора на плажи, занимају их излети по држави, а многи од њих радо свраћају и у суседне земље, Италију и Словенију.

Иначе, према истраживању Одсека за социологију на Финансијском универзитету при Влади Русије, најпожељније дестинације за Русе ове године су црноморска обала Краснодарског краја, Крим, Абхазија, Турска, Египат, Грчка, Кипар, Бугарска и Хрватска.

Валентина Булатовић, Јована Вукотић,