Ко плаћа боравишну таксу у Црној Гори?

30-06-2015 11:10:02 | | РТС/ vostok.rs |


Туристи који летују у Црној Гори мораће, као и до сада - да плате боравишну таксу. Црногорци који путују код фамилије мораће да пријаве боравак у полицији. Свима који не пријаве боравак, прети казна од 300 евра. Из црногорског Министарства туризма уверавају да нема никаквих нових прописа.

Дан у Црној Гори, и овог лета коштаће вас око једног евра. Услов је да боравите у неком од туристичких објеката на приморју. Боравишну таксу, по закону, плаћају сви, све и да су Црногорци.

"Наплата боравишне таксе се односи само на оне туристе који користе услуге смештаја и за ту услугу плаћају. Када особа борави код родитеља или других сродника који немају хотел, немају регистроване апартмане, она није обавезна да плаћа боравишну таксу", рекла је Оливера Брајовић из Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе.

А мало који Црногорац са приморја не издаје смештај. Пред камере неће нико, јер се плаше због два пасоша, а Црна Гора не дозвољава двојно држављанство. Ипак, и Црногорци и други туристи који долазе било да летују или обиђу породицу то морају да пријаве полицији.

Надлежни поручују да ни то није новост, али и да није први пут да се, како кажу, свесно наноси штета туристичком имиџу Црне Горе. Рећи некоме да ће плаћати да види родитеље- тврде угрожава туризам

"Нико на граници не пита никог да ли је платио боравишну таксу или не", каже Брајовићева.

Недоумице и око најављеног јефтинијег роминга. Још се не зна које ће цене важити од сутра јер је Управни суд Црне Горе одлучио да споразум о јефтинијем ромингу земаља региона није у складу са интересима тамошњих оператера. Из Београда је поручено да то не одлаже примену споразума.