МРЖЊА: Срби нису пожељни у Хрватској!

06-09-2013 01:08:21 | | Kurir/ mojenovosti.com |

СПЛИТ - Чекали да се заврши летња сезона. Срби очигледно нису пожељни у Хрватској, земљи која је пре само два месеца ушла у ЕУ. У просторијама Већа српске националне мањине у Сплиту одјекнула је јака експлозија у ноћи између среде и четвртка, два дана након што су у истом граду осванули антисрбски графити, који су се појавили и у Дубровнику и Задру, а у јеку побуне против постављања ћириличних табли на јавне институције у Вуковару.

Ухапшена двојица

Нападачи из Сплита у четвртак мало после поноћи прво су разбили стакло на седишту Већа, а потом у његове просторије убацили пиротехничко средство, које је експлодирало. Нико није повређен, а висина материјалне штете биће одређена након увиђаја. Полиција је брзо ухапсила два мушкарца за које сумња да су извели напад, а градоначелник Сплита Иво Балдасар осудио је овај срамотни инцидент. Председница Већа Ана Лунић каже да су она и сви припадници српске мањине учинили све да не би долазили у сукоб с Хрватима.

Srbi, Hrvatska, mržnja, Vukovar, ćirilica, table

Polupana stakla... Srbomrsci prvo razbili prozor, a onda u srpske prostorije bacilli pirotehničku napravu, koja je eksplodirala

- Иако по Закону о националним мањинама на просторије друштва имамо право да ставимо ћирилични натпис с именом друштва и грб националне мањине, то нисмо учинили да то неко не би схватио као провокацију. Свесно смо ишли линијом мањег отпора и опет се догодило ово што се догодило. У последње време ионако свега десетак-петнаест људи долази на састанке и дружења у просторијама Већа, а можете замислити колико ће их сада долазити након овога и каква се порука шаље тим људима овим чином - каже Лунићева.

Ово није први напад на просторије Већа српске националне мањине. Последњи у низу догодио се почетком 2012. током Европског првенства у рукомету, одржаног у Србији. Тада су четворица мушкараца после утакмице између Хрватске и Србије улетела у просторије Већа на Мажуранићевом шеталишту у Сплиту, физички насрнула на тројицу мушкараца и направила мању материјалну штету.

Увредљиви граффити

Иначе, најновији инцидент у Сплиту само је врхунац антисрпске кампање у Хрватској, која је ескалирала прошлог понедељка постављањем двојезичних табли на јавне установе у Вуковару, граду у којем Срби чине трећину становништва. Тада је бесна руља Хрвата поскидала постављене табле зато што је на њима назив институција поред латиницом био исписан и ћирилицом. Подршку србомрсцима у Вуковару дали су и Сплит, Задар и Дубровник, у којима су осванули графити попут „Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Стоп ћирилици у Вуковару“ и „Опет ће се густа магла спустити“.


Razume, ali ne opravdava... Zoran Milanović Зоран Милановић разуме, али наводно неоправдава!

Зоран Милановић: "Разумем оне којима смета ћирилица!"

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да може да разуме оне којима смета ћирилица, али да он о томе размишља другачије.

- Ономе ко не воли Хрватску и ко се никад није помирио с тим да је Вуковар хрватски град, видети ћирилични натпис „Република Хрватска“ - то је ноћна мора. Међутим, правна држава мора функционисати и у Вуковару. Ово радимо због нас, због државе. А држава Хрватска је мајка, не господарица, мајка свих својих грађана у најбољем смислу, без обзира којим писмом писали и које националности били - поручио је Милановић.

У међувремену, више стотина људи и јуче се окупило у Вуковару на протестима у организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара против ћирилице. У том граду специјална полиција више не чува зграде на којима су постављене двојезичне табле, а за данас је најављен масовни протест, на којем ће се окупити сви они којима смета србско писмо из целе Хрватске.