ПОМОЛИТЕ СЕ ЗА КНИГУ, ДЕЦО

07-09-2013 07:23:53 | | / mojenovosti.com |

Праволславни молибени на почетку школске године већ су постали традиција у Русији. На њих долази више верника него на редовна богослужења који се моли за успех учењу. Последнијх година сваког првог септембра све већи број родитеља доводи децу на исповест и причешће.
„На молибенанима уочи поћетка школске године код нас је увек огроман број верника“, рекао је руским медијима протојереј Владимир Вигиљански, шеф прес службе његове светости патријарха Московског и целе Русије, Кирила.
Главни молибен у Русији за ученике и о ученицима је ове године одржан у храму Христа Спаситеља у Моксви, а служила је Његова светост патријарх Кирил.
Преко 5000 ученика на молибену за успех у школи
У храму се сабрало више од 5.000 верника, а већину њих су чинила деца која уче у различитим школама и училиштима, дошле су комплетне продице, родитељи и деца, млађа и старија, питомци праволслвних завода и училишта, будуће милосрдне сетре у белим хаљинама, војни кадети у униформама.

Свет постаје све мрачнији,па је отуда важно имати добро образовање
“Данас је веома важно имати добро образовање јер свет постаје све мрачнији па човек који се не бави науком све теже долази долази до праве информације којима мора располагати да би правилно усмерио свој живот, а ту способност човеку даје образовање“, нагласио је преставник Руске Православне Цркве (РСП)“.Истворемнео,“ наставио је протојереј,постоји нешто што је такође веома важно: човек може бити образован, али несрећан у животу,може постати преступник, каквих је данас све више и више.Често, на нашу велику жалост, сретамо образоване људе, усамљене, без пријатеља, које нико не воли, нити они пак кога воле и они су тога свесни, па је то сазнање је за њих, а и за нас, болно: образовање не може бити синоним за срећу. Образовање не може бити синоним за срећу
Јер да би неко био срећан, није довољно образовати само свој ум, наставља отац Владимир, “него и стећи способнсот да се добијене информације о животу из из живота правилно усмеравају ка соптевном развоју и моралном усавршавању, а да се оне, које могу злу послужити, одбаце.Родитељи никад не смеју заборарвити да утуве деци тако да то постане део њихових моралних вредности из убеђења: ако неко хоће да буде срећан, тај пре свега мора да чини добро и задовољство другима како би и они били срећни.
Срећан је само онај с добрим срцем и добром душом
Само добар човек који се самооспобио да без очекивања проитвуслуге или неке надокнаде , другим посвећује бригу и пажњу, може бити срећан.
Онај је срећан ко има добру душу и срце благордно, јер учинити друге срећним може само добар човек“.
Службе божје поводом почетка нове шкослке године одржане су и у већини дригих православних храмова диљем Русије.
Молитве небским светитељима заштитницима учења
Молибени су ових дана одржани и за студенте, за успешан „ почетку момачког учења „ а родитељи су се молили светим оцима,небеским светитељима који се традиционално сматарју заштитиници ученика и учења
Најпознатији међу њјима је преподобни Сергеј Родоњешки који почива у лаври Тројице Серегејеве коју је сам основао.
На почетку школске године испред гробнице преподбног Срегеја су дуги редови оних који су пристигли из разних крајева Русије да му се помоле и у молитвима замоле за заштиту. Како је написано у житију светоотачком, седмогодишњи дечаку Варфоломеју то име је било кршетено предобног Сергеја док се није замонашио, а иначе грамота се добијала са великим трудом.Будући светац се ватрено и са сузама молио да му Господ дарује разумевање грамоте. Као одгвор на молитве Створитељ је послао лик Варфоломеја старцу –монаху који је потом благосиљао дечака рекавши:
“Бог те је обдарио, дете моје,свим оним што је неопходно да и друге учити можеш.
Лик њгов светитељски је живописан на чудесној слици Нестерова.
Покровитељима ученика такође се смтрају свети рани апостоли свесловенске писмености Ћирило и Методије,свети прарведник Јован Кронштадски, а небеска покровитељица студнета је света мученица Татјана, као и три светитеља:Јован Златоусти, Василије Велики и Григорије Богослов, који су били блиставо образовани људи .Студенти се у молибенима својим у православним храмовима у Русији молитвама моле за помоћ и великомиченици Јекатарини која је према предању у умном надметању намдурила 50 мужева философа.Многи свештеници су приметили да се у данима пре почетка шкослке године не само повећао број ђака на молибенима за добро здарвље и још бољи успех у школи, него је знатно порастао и број деце које родитељи доводе на пришеће и исповест.По мишљењу већ цитираног протојереја Владимнира Вигиљканског ,ничим се не може заменити старатељство цркве и Божја заштита у животу и учењу,и да је то уцрквљавање деце и њихових родитеља по милсоти божјој, па се том саборношћу треба само радовати.Кад ми читамо молитву „Оче наш“, у њој се спомиње „нека буде воља Твоја,а то значи да су родитељи схватили да у свету у коме живе, у том контексту обитаваја не може бити све по њиховој вољи, па је отуд човек верник своју вољу коју му је иначе Бог дао, поново предао у божје руке.
Родтељу хоће да све са њиховом децом буде по божански, добро и праведно, па зато и доводе у толиком броју своју децу у цркву“, сматра глава патријаршијске прес службе.
Али, неки свештенци се на својим блоговима све чешће жале да све теже излазе на ктрај са тако енормном посетом храмовима и да једва успевају да све који су пристигли исповде и причесте.