Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон поћела да се бави оним због чега је и створена?

07-09-2013 11:51:30 | | Александар (Саша) Кошарић/ mojenovosti.com |

На трећем заседању Скупштине дијаспоре и Срба у региону изабрано је ново руководство, које се већ ухватило у коштац са проблемима. Гласањем, 35 делегата изабрало је за председника овог парламента, Драгана Станојевића, делегата из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије, за потпредседнике су изабрани делегати Звонимир Јовановић из Швајцарске и јереј Саша Стојановић из Аустралије. По први пут од када је је формирана, Скупштина је почела не само пасивно већ и активно да ради на заштити србских интереса у региону и дијаспори. На самом почетку, поред избора председништва усвојен је и прерађен пословник о раду Скупштине, због ограничених оквира дотадашњег. Све одлуке су донешене задовољавајуће за све делегате, можда је овај успех биДраган Станојевић

Под ауторитетним утицајем „Србског Атамана “, председника дијаспоре ЕвроАзије, енергичног и поливалентног Председника Скупштине, Драгана Станојевића, делегати су се усресдсредили на решења а не на међусобне препирке, полемике и прозивке. Судећи по њиховим активнопстима, постали су „пунолетни“ а значи и самостални, можда им је баш то недостајало.

Како изгледа, Председник и ново руководство су унели нову енергију, самосталност Скупштине и нова правила рада која ће, надајмо се, допринети бољој сарадњи са матицом у обостраном интересу. Можда ће за успех, остатка мандата ове Скупштине, који је свега годину дана, бити пресудно дугогодишње искуство Господина Станојевића у лобирању за српске интересе у домену политике и економије као и профеионалном организовању и представљању интереса народа и дијаспоре. Можемо претпоставити да ће његов ауторитет који има у политичким круговима Србије,позитивно утицати на решавање проблема дијаспоре, јер у претходном периоду нисмо могли видети ништа слично.Његова Светост Патријарх Павле и Драган Станојевић

Надајмо се да је време неопотизма, странчарења и привилеговање личних интереса, из периода Вука Драшковића и Срђана Срећковића, претходног руководства Скупштине, дефинитивно завршено и да ће нова снага и енергија, добра воља,истинско родољубље делегата..., мотивисати овога пута Скупштину?

Иако су у канцеларији остали поједини „не смењиви“ кадрови из старог режима а појавили су се и нови,који би да Скупштину претворе у сопствену прћију, ваљда ће ова Скупштина на челу са новим руководством, успети да се осамостали и заштити од негативних утицаја „појединих“ службеника канцеларије.

Такође је врло битно да овај састав Скупштине направи озбиљну припрему и постави јак фундамент за будуће делегате и рад Скупштине.

Поводом нежељних и застрашујучих испада хрватских екстремиста по Хрватској, делегати Скупштине на иницијативу господина Станојевића, су одлучили да се обрате званичницима ЕУ и председнику Томиславу Николићу:

Република Србија

СКУПШТИНА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ


Скупштина дијаспоре и Срба у региону као највеће званично представничко тело србског расејања изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице у Вуковару, али и широм Републике Хрватске.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону апелује на државне органе Републике Хрватске као и

на међународне институције Европске Уније да осигура примену Уставног закона о правима националних мањина, а самим тим и примену међународних конвенција и декларација у складу са којима је овај закон донет.

Република Хрватска се обавезала да ће гарантовати и бранитидекларисане европске врености: право на различитост, толеранцију, право на језик и сва остала права прихваћена међународним стандардима, као и сам процес помирења у региону западног Балкана.

Европска унија је од настанка декларисана као гарант мира и стабилности за своје грађане. Као таква, она је гарант права на слободно кретање, слободу изражавања, верске припадности, права на различитост те подједнако уважава права мањина и имиграната. Република Хрватска постала је 28. Чланица Европске Уније и стога очекујемо да она примењује све стандарде који постоје у споменутој заједници, а нарочито да поштује права својих мањина.

Протести екстремних група и насилно уклањање двојезичних табли у Вуковару, у којем Срби по последњем попису чине 34,8% становништва, као и недавни напади и пароле у Сплиту и Дубровнику, показују висок степен нетолерантности према Србима, који се граничи са расизмом и додатно оптерећују напоре српске заједнице из Хрватске у процесу који треба да води ка мирном суживоту и помирењу у региону.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону такође апелује на органе Републике Србије да заштити Србе у Хрватској и у том смислу поздрављамо јуче уздато саопштење Чинистарства спољних послова Србије, као и залагање Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону око овог питања.


Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Драган Станојевић (подписано Станојевић)


Dragan-dijaspora.jpg

Енглеска верзија документа


ПОСЛАТО:

Mr Herman Van Rompuy , President of the European Council

Baroness Catherine Ashton , High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy

Mr Ivo Josipovic, President of the Republic of Croatia

Mr Tomislav Nikolic , President of the Republic of Serbia

Members of the European Parliament Скупштина дијаспоре и Срба у региону је у последњој години свог мандата апокон кренула са активностима, поздравимо делегате и руководство на челу са г.Станојевићем, пожелимо им успешан остатак мандата, и истинску борбу за интересе народа и дијаспоре!

Само на оваквим примерима рада, Скупштина може да поврати углед а имаће сигурно и подршку свих заинтересованих људи добре воље!

Остаје нам да се надамо да ће ова и сличне иницијативе Скупштине дати одрећени резултат и да ће оваквим активностима Скупштина и делегати заслужити свеопште поштовање.