Немци се питају: Зашто Србска држава није стала у заштиту Срба?

09-09-2013 11:20:21 | | СРБИН.ИНФО/ mojenovosti.com |

Само Србија може поднети тужбу! Немачки Уставни суд је утврдио да у међународном праву нема правила према коме при повредама хуманитарног права појединци могу да од неке државе траже одштету. Бонски стручњак за међународно право, професор Штефан Талмон, каже да у случају Варварина “само Србија може поднети тужбе против Немачке или неке друге земље НАТО.“ Та ситуација је значајна и за поступак који се тренутно води пред судом у Бону: чланови породица погинулих и повређени у нападу у авганистанском Кундузу од 4. септембра 2009, тужили су Немачку и траже одштету. Реч је о нападу који су извели амерички авиони а наредио немачки пуковник – сада генерал – Клајн.

Волфанг Калек

Волфанг Калек

Одштета коју траже појединци – немогућа


За адвокатску канцеларију која заступа породице из Варварина, та важећа правна позиција је „чудовишно конзервативна“ и настала је заправо на темељу некадашњих размирица Немачке са Грчком и Италијом око обештећења за жртве нацизма. Један од адвоката Варваринаца, Волфганг Калек, каже:

„Ми смо сматрали да у данашње време заштите људских права постоји обавеза држава да плаћају одштету – па и онда када њу траже само индивидуе без посредства државе.“

Но и без обзира на то остаје питање: зашто србска држава не стоји иза подносилаца тужбе из Варварина? Милан Антонијевић, Директор београдског Комитета правника за људска права, каже да је то веома тешко питање:

„Србија се није много потрудила да се бави питањем репарација жртвама сукоба на простору бивше Југославије, па ни у овом сегменту који се односи на бомбардовање Србије 1999. године”. Антонијевић сматра да је највероватнији разлог за такво понашање жеља србских власти да не стварају напетост у међународним односима и не кваре позиције своје земље.

Упркос томе Србија ће морати у тој области да испољи зрелост и суочи се и са тим задатком, сматра Антонијевић:

„Последице онога што се десило у Варварину су изузетно тешке и са правом се може постављати питање одговорности једне државе – ипак одлука Савезног уставног суда је правно коректна и није политички мотивисана”, каже Антонијевић.

Нада у Стразбуру?


Варваринским жртвама остаје још само могућност да поднесу тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру. Штефан Талмон процењује да би шансе за успех биле врло мале: “То није случај за Суд у Стразбуру. Тај суд се прогласио ненадлежним и у процесу “Банковић”, који се такође односио на НАТО бомбардовање.”