Зашто је блокирана лука престонице црногорског туризма

13-07-2015 09:16:56 | | / vostok.rs |


Власници малих барки блокирали су приступ марини у Будви због, како кажу, огромног повећања цене са 300 на 1.500 евра за годишњу закупнину у луци.

Мештани и рибари из Будве тачно у подне на сат времена блокирали су са око 50 барки градску марину протестујући због високих цена везова, преноси портал Вијести.

Након што су се окупили на шеталишту, око стотину мештана ушло је у своје барке и одвезло се на излазу из марине, где су блокирали акваторијум да ниједно од пловила, а има привезаних више од 50 луксузних јахти, није могло ни ући, нити изаћи из градске луке.

Уз сирене са барки, звиждуке и повике „лопови, лопови“, мештани су исказали негодовање због, како су навели, „енормно високих цена везова“, као и чињенице да је некада градска лука, коју су градили сами мештани, данас од њих отуђена.

Разлог протеста је чињеница да су цене закупа у будванској луци знатно више од цена других, много боље опремљених лука у региону, нпр. у Хрватској. Тако је цена закупа за брод дужине 15 метара 2.000 евра.

Уочи протеста, град је био облепљен памфлетима којима су организатори навели да протестују због недемократског и антицивилизацијског онемогућавања слободног приступа грађана луци, као општем добру свих грађана.

Закуп градске марине преузела је компанија „Стратекс група“, из које је саопштено да је лука слободна за све грађане и да се цене везова за барке нису мењале протеклих пет година, не кријући изненађење што су се поводом протеста огласиле и неке политичке партије и појединци који нису корисници марине.