ЗАШТО ЈЕ НАБОКОВ НАПИСАО ЛОЛИТУ?

12-09-2013 02:49:00 | | / mojenovosti.com |

Прошло је 55 година одкад је, 18. августа 1958. , један руски емигрант учинио бесмртним своје име и обогатио све језике света низом нових речи.

За тако нешто није била довоља само таленат аутора, него и комерцијални ризик власника издавачке куће “Патнем“: он је у делу овог Руса чуо како кокодаче златна кока.Тај Рус се звао Владимир Набоков,а речи које асоцирају на то име су „нимфоманка „ и „Лолита „ .
Управо се роман издат у САД тог августвског пре 55 година тако и звао: „Лолита „.

Настраности генија

По већ устаљеној традицији, људе је одувек привлачила настраност великих личности историје и културе: тако се Патар И бојао бубашваба,познати баснописац Иван Крилов је био незасит,Достојевки –коцкар,а Толстој је ишао бос и орао земљу.

Набоков је упао у то невелико, али пријатно и одабрано друштво.

Поклонио Бродском фармерке,хватао и изучавао лептире

Шта је то урадио Влаимир Владимирович да би доспео у „сепаре „ чудака? Поклонио младом песнику Јосифу Бродском фармерке (такође тадиција : још уочи рата сиромашни Набоков је добио од композитора Сегеја Прпокфејва сиво одело ).Одушевљавао се ентомологијом, конкретно скупљањем и изучавањем лептира.Као зањубљеник у ова пољска бића открио је неколико врста лептира које су по њему назване и класифициране као набоквиа, што би чинило велику част и сваком професионалцу.

„Лолита“-поремећај болесне психологије талентованог писца ?

Ма колико то изгледало невероватно, али се и роман „Лолита „може сместити у сектор чудаштва.Чак и прецизније: у раздел“ поремећаја болесне психологије „ талентованог писца.Зар су Набокову –аутору „Дара“ или „Заштите Лужина „ била потребна стакла ?

А аутору „Лилите „, јесу.Чак шта више, рабијају их и дан днас. На дан 9. јанура ове године разбили су прозор на спомен-дому музеја Набокова у Санкт Петербургу и то флашом у којој је била порука „Како се ви не бојите гнева божјег кад пропагирате педофилију ?“Извесно време након тог похода на прозорска стакла на спомен –дому Набокова, на Великој Морској у северној руској престоници, тај дом је освануо „украшен“ огромним графитом“Педофил“.

Очигледни парадокс

Очигледан парадокс. Јер педофилија као таква се ни у ком случају не може везати са Набоковим. Главни јунак, који је главни „негативац и заводник“Хумберт Хумберт на крају романа прилази Лолити.Она има 17 година и у другм је стању. И при сусрету истом том „заводнику“ постаје јасно :никакве нимфоманке-малолетнице му нису потребне,и нису му чак ни интресантне.А потребна му је само она једна једина.Која чак носи под срцем не његово, него туђе дете.

Станислав Лем:“Лолита“ је роман љубави и страсти

Овај моменат је запазио и критичар чангризало какав је био светски познати пољски писац научно-фантастичних романа и сатиричар Станислав Лем, који је „Лолиту „ назвао „романом љубави и страсти „.

Лолита је заразно смешна, испуњена стихијом која увесељава

Други пак књижевни критиачари, посебно амерички, су приметили да „смешнију,забавнију и сатиричнију књигу нису прочитали још од времена Џонатана Свифта и његових „Гуливерових путовања“.

Један цитат из критике Фрдерика Дјупија, осниовача „Партизјон Ревју „ :
„Лолита је одиста заразно смешна, испуњена стихијом која увесељава.“
С њим се слаже и најславнији представник руске књижевне емиграције, нобеловац Иван Буњин:
“Набоков је најлукавији писац у свеколикој необухватној руској књижевности, он је као жонглер у циркусу.А ја, грешник, волим кад је неко талентован, чак и талентованог кловна.“

Роман Набокова се свиђа само онима кји немају женску децу

Кловн ? Збављач? Таленат ? Или ипак педофил и порнограф ?
Нај већи број се ипак опредљује за ове последње тврдећи да се роман Набокова може свидети само ономе ко нема женску децу.

Аргетинска списатељица, Силвина Окампо, то овако објашњава:
„Овако нешто може да се свиди само оном ко не васпитава своје кћерке.“То су речи огорчења једне сињоре за коју је утврђено да јој се прадеда својевремено оженио дванаестогидшњом девојчицом“.

Набоков је смешан и забаван, а љубитељи порнографије се не смеју

Можда то и није неки аргумент.А ево речи још једног критичара. Енглез Виктор Соден Причет је написао: “Набокв је смешан и забаван.А љубитељи порнографије се не смеју.“
Света истина.Јер сваки режисер порно филмова сведочи да је смех у овом послу непожељан пошто убија пожуду.

Љубав и спорт

У Енглеској је „Лолита „ била забрањена на нивоу парламента.То се десило исте оне године кад су Британци изрекли анатему једном од очева рокенрола, и сада хвала Бпгу здравом и веселом Џериу Лу Луису.Тај поданик Луизиане био је тако несмотрен па се оженио 13 годишњом саплеменицом.Тешко да је он иакд чуо за „педофилиски „ роман Набокова.Једноставно у његовој држави је дозвољена женидба са девојакама старијим од 11 година.

Лолита није забрањена у Америци, него у Енглеској, Аустралији и Француској, док је у Шведској цео тираж спаљен на ломачи

„Мислио сам да у САД мој роман неће бити објављен и да ће у случају да се штампа, одмах бити забрањен, „ говрио је сам Набоков, али десило се да су га забранили не у Америци, него у Енглеској, Аустралији, па чак и у Француској, док је у Шведској сав тираж спаљен.

Али, то се десило са романом.

А да ли је сам Набоков заиста био педофил, каквим га сматрају хулигани из Санкт Петербурга?

Прави педофил тешко да би се оженио 25.годишњом девојком и волео своју супругу током целог живота.Његову љубав за сва времена, Веру Слонин, красила је атрактивна спољна лепота,а избараница срца Набакова , умела је да вози авион, посећивала бокс- мечеве , а неретко и сама бавила боксом,била је шампион у стрељаштву,прекрасно је кувала и увек са собом носила браунинг
.Причају да је чак искакала са падобраном.

Остављала је снажне утиске на многе, па је црвени гроф Алексје Толстој у свом роману „Хиперболоид инжењеа Гарина“ под именом светске лавице Зоје Монроз овековечио супругу Набокова, Веру.

„Савремена жена уколико жели да буде атрактивна, треба да тренира бокс,да научи да хода на рукама,и да скаче у воду са 20 метра виисине.“
Млолетна и глупа Лолита са својом жваком и љубављу према безвредним комиксима, тешко да је могла постати муза Набокова –боксера,учитеља јахања,тенисера и писца.
Шаховски меч са Свевишњим

Па зашто је уопште Владимир Владимирович написао тај скандалозни роман ?

Сам писац је одгворио на то питање у једном од својих интервјуа:
„Желео сам на тај начин да решим један нерешив проблем.Разумете, то је као неки шаховски задатак.“... Извесно време након тога Набоков је био јаснији :
„Истински писац мора пажљиво да проучи стваралаштво супарника, укључујући и Свевишњег творца.“

Ето, у томе и треба тражити смисао „Лолите „.
У „мечу“ с Творцем.
Из којег је Набоков извојевао најмање -реми.
.