Одушевили жири старим србским рестораном!

27-09-2013 04:21:23 | | / mojenovosti.com |

Београд-- Национално финале такмичења "Пословни изазов" одржано је 26. септембра у хотелу "Славија" у Београду. Тимови су добили задатак од стране организатора који су морали да реше за два дана.

Национално финале такмичења "Пословни изазов" одржано је у Београду 26. септембра. Задатак који су задали организатори није ни мало лак нити наиван, тако да су учесници имали доста мука док су саставили бизнис план, али и док су све то презентовали жирију.

Рио Де Жанеиро, домаћин је наредних Олимпијских игара. Више од 10 000 спортиста такмичиће се у 28 олимпијских спортова, а процењено је да ће се продати преко 10 000 карата. Организатори су дали задатак да ученици препознају прилику за уносан бизнис коју глобални догађај попут ОИ пружа.

Треће место на такмичењу "Пословни изазов" припало је тиму чија идеја је била скупљање отпадног материјала са стадиона и њихово поново рециклирање. Док је друга идеја припала тиму број 12, чији је пословни ментор био Никола Дуњић. Анђела, Стеван, Ђорђе и Јован били су чланови овог тима и први пут су се видели управо на овом догађају. Њихова идеја је била да на периферији Бразила направи традиционални србски ресторан у облику старе српске куће из 19-ог века, док би двориште садржало све оне домаће животиње које живе у нашим крајевима, али и економског дела.

" Само пронаилажење идеје није било нимало лако. Шта то нема у Риу? Па наравно, нема топле српске куће која Вас угости уз погачу и слатко. На самом старту смо набацали идеје свију нас из тима, а затим смо одлучили да све идеје спојимо у једну. Драго ми је што сам био у овом тиму, заиста смо некако спонтано функционисали, наравно, ту је и наш ментор Никола, који нам је јако пуно помагао"- изјавио је Јован, члан тима број 12, иначе ученик Машинско- техничке школе "15.мај" из Ниша.

Извор: Достигнућа младих, архива

Ови ученици смислили су да у свој србски ресторан запосле бразилце, не би ли добили пореске олакшице, али и србе како би туристима показали оно што Србија пружа. Плац би преорали у облику Србије, а поред економског дела и дела са пољопривредним производима, ученици су одлучили да ставе и део где би била позорница на којој би се стално одвијали културно- уметнички догађаји наше земље.

Прво место на националном такмичењу по одлуци жирија припало је тиму број 8, кога су чинили Ана, Сандра, Маша и Дејан ученици из Пожеге, Новог Бечаја, Земуна и Ниша. Такмичење је реализовано уз помоћ америчке канцеларије за међународни развој "УСАИД", Министарства омладине и спорта, Министарства привреде и других спонзора.