Десет мало познатих појединости из живота популарног немачког писца

30-09-2013 12:07:38 | | / mojenovosti.com |

Дана 25. октобра 1970. у болноици „Санкт-Анес „ у швајцарском граду Локарну умро је у 72. години живота познати немачки писац Ерих Мариа Ремарк који је стекао светску славу романима „На Западу ништа ново „ и „Три ратна друга „ са тематиком из Првог светског рата.


Романтичне природе, љубитељ жена и калидоса ,чија је судбина била повезана са пакленим круговима Првог светског рата, он је заједно са Ернестом Хемингвејем постао најизразитији књижевни представник првог изгубљеног покољења почетком двадесетог века.

У детињству ловио лептире и скупљао марке, музички обдаре нволео да се елегантно облачи

Ерих Паул Ремарк је рођен у немачком Оснабруку у породици власника мале књиговезачке радње.

У детињству се бавио скупљањем лептира и поштанских марака.Интересовало га је сликарство и музика, свирао је на клавиру и органи.У 18. години давао је приватне часове музике како би имао новца за куповину одела, јер је сматрао да се треба облачити лепо и елегантно, како би успех био загарантован . Посебно је обраћао пажњу на широку мараму и шешир у стилу“панама“.

У 19. години као спомен на умрлу мајку заменио је друго име Паул именом Мариа.

У Првом светском рату задобио пет љутијех рана

У Првом светском рату Ремарк је задобио пет љутијих рана ,међу којима и у руку, што га је лишило озбиљне музичке каријере.Током лечења, заводник Ерих се зближио с кећерком управника болнице и у љубанвној испирацији писао музику на лирске стихове својих савременика .

Касније ће Ремарк призанти да све што је написао, сворено је под утицајем музике,а речи је бирао на основу њиховог звучања.

Одликован Гвозденим крстом за војне заслуге

Године 1918. одликован је Гвозденим крстом првог степена за војне заслуге. Увек је сматаро себе убеђеним пацифистом, што се разилазило са његовим изгледом тих година:енергичан, атлетски развијен, блондин, оличење правог , правцатог аријевца.

Изабрао је ексцентричност,човекољубље , иронију

Двадесетих година прошлог века када је у Немачкој царовала похлепа и користољубље, Ремарк је изабрао човекољубље, ексцентричност, иронију.Једно време је живео у циганском табору.Тумарао је улицама продајући рестлове тканине.Радио је у агенцији која је израђиваланадгробне споменике.

После је о том времену написао „Црни обелиск“.Састављао је рекламе хумористчке садржане као позиве на посету обнаженим лепотицама.Радећи у редакцији новина добородушно је делио са чиатоцима тајне справљања алкохолних коктела.

Роман „На Западу ништа ново“ написао је за само шест недеља

Своја дела Ремарк је најрадије писао добро наоштремим графитним оловкама.Култни роман „На западу ништа ново“који му је донео невероватан успех и учинио га славним у целом свету, Ремарк је написао за само шест недеља.У Немачкој је овај роман само за годину дана продат у милион и по примерака што је и данас, а камоли у то време, био невроаватно велики тираж.

Упрвом светском рату писац је видео не само бојеве , погибије и сакаћења, него и губљење вере и идеала младих људи .

Нацистичку идеолошку кампању против Ремарка предводио лично доктор Гебелс

Нацисти су у овој књизи видели „политички пробем“ сматрајући да прави Немац не може доживети осећање и расположење пораза, називајући Ремарка „издајицом домовине „.Оптуживали су га да је украо идеју свог погинулог друга , а идеолошку кампању против Ремарка предводио је лично доктор Гебелс.Године 1933. Ремаркове књиге су се нашле на сатанистчкој нацистичкој ломачи заједно са „Капиталом“ Карла Маркса.
А две године пре ломаче књга, Ремарку је успело да побегне из Немачке .Свет је тесан.Сестра његове прве жене , Јуте, с којом је живео 4 године, развела се и ,како би га извела из Немачке, фиктивно склопила брак са Геринговим рођаком.

Неколико недеља након одласка писца из Немачке , мрачни Геринг се запутио у угледни берлински ресторан у којему је чест гост био Ремарк

Раскомотивши се у фотељи, један од нацистичких лидера ,горопадни Геринг,је зтражио флашу вина које је пио нестали писац .Конобар је немоћно раширио руке и одговрио да

Ремарк није отишао из Немачке пре него ће испробати све вино те марке .

Нацисти се свете Ремарковим ближњим

Пошто ниу били у могућности да се домогну Ремарка, нацисти су одлучили да се свете његовим рођацима.Његова старија сестра ,Елфрида ,је била ухапшена и осуђена 1943.“за антипатриотску пропаганду „, а заступник тужбе јој се на суду обратио речима :„Ваш брат је отишао од нас, а вама то неће успети.“

Елфриду су осудили на смрт на гиљотини, а Ремарку се послали рачун да плати „хонорар џелату“-

Од хонорара за роман „На Западу ништа ново“, Ремарк је почео да сакупља средства за куповину антиварнице.

Преселивши се у швајцарски град Порто-Ронко писац је купио себи кућу,коју је назавао „Ремарков дворац“.Дом раскошног стила украшавле су старе кинеске и египатске бронзане фигуре, венецијанска огледала и персијски ћилими,а такође и изванредна колекција слика:Реноар, Дега, Ван Гог ,које је неким чудом пренео из Немачке.

Сели се у САД

Уочи почетка Другог свтског рата Ремарк је решо да се пресели у САД.

Одмах је отпутовао у Холивуд код Марлен Дитрих са којом се био упознао још 1930. у родној Немачкој.

Америчко држављанство су му дали тек 1947.

Амриканцима се никад није свиђао „морлани облик“ слободољубивог писца који је испољавао на утицајне пријатеље из Холивуда.

Ремарк је изјављивао да се у друштву Чарли Чаплина,Грете Гарбо, Ернеста Хемиингвеја осећа као мали човек.

Роман с Марлине Дитрих

Роман с Марлен Дитрих коштао је Ремарка много изгубљених живаца.Славна глумица је говрила за Ремарка да је најпривлачнији мушкаарц кога је икад срела у животу.

Од кад је прешла у САД,Ремарк јој је сваког дана писао писма .Њихово познанство је кроз 10 година прерасло у страст.

Бурни роман који је почео 1940. трајао је се с малим прекидима све до 1946, а завршио се кад је Дитрих на његов предлог да се веначају , признала „просцу“ да је недвно абортирала из везе са познатим америчким глумцем.

То им није сметало да се дописују и комуницирају до 1970.г.

Друга законита супруга, Полет Годар ,излечила га од депресије

С другом законитом супругом, познатом америчком глумицим Полет Годар био је у браку од 1958.г.Постали су нераздојни до пишчеве смрти.Ремарк је признавао да га је друга супруга излечила од тешке депресије. У коју је писац био запао после раскида са
Марлен Дитрих.

Подсећамо да је Полет Годар, чјији је први муж шест година био Чарли Чаплин, требало да игра главну улогу у легендраној епопеји „Замео их ветар „, али је у последњем моменту режисер Виктор Флеминг одабрао Вивијан Ли да буде партнерка Кларку Гејблу.

Све три жене у животу Ремарка личиле једна на другу

Интресантно је да су све три главе жене у Ремарковом животу, две веначане и Марлен Дитрих,веома личиле једна на другу:крупне очи, дугачке трепавице, дуга коса са локнама која је падала ма леђа,диван стас, величанствена фигура.

Отац му је умро у 83. години док је чекао да буде послужен чашицом коњака

Сазнавши да му је умро отац, репортер је посетио великог писца да га тим повоодм интервјуише, очекујући да ће после тог губитка затећи иначе увек бодрог Ремарка, утученог и потиштеног.

„Знате,мој отац је умро од инфаркта у 83.години.Прехладио се у цркви, зато што је био без капута.Није обукао капут да не би разочарао своју пријатељицу.Кад је дошао кући, позлило му је.Моја сестра га је упитала:“А да не би ти, тата, попио једно кољанче?“ Он је климнуо главом -и умро.

Зар има лепше смрти од оне у очекивању коњака „?

Панично се бојао смрти

Последње године живота Ремарк је провео у Швајцарској, болујући од честих срчаних напада .Панично се бојао смрти, а у том периоду се интезвно бавио књижевним стваралаштвом.

Сахрањен је по католичком обреду на гробљу малог швајцарског града Порто-Ронка.

Чувене мисли Ериха Марие Ремарка

Најљући непријатељи су бивши најбољи пријатељи.
Права љубав не трпи саветодавце .
Човек без љубави – то је покојник на годишњем одмору
Жене треба или обожавати ,или оставити.Све остало је лаж.
Људи постају сентиментални више због огорчења него због љубави
Мушкарац не може живети за љубав. Али живети за другога, може.
Живот је болест и смрт почиње од самог рођења.
Савест обично не мучи оне који су криви.
Карактер човека можеш познати онда кад ти постане претпостављени.
Чудо нас увек чека негде поред очајања.
Жена од љубави постаје паментија , а мушкарац губи главу.
Имала је два обожаваоца. Један је волео и даривао јој цвеће .Другог је она волела и давала му новац.
Сваки диктатор почиње тиме што упрошћава све појмове.
Кад умиреш, постајеш некако значајан, а док си жив никоме ниси интересантан.
Све што можемо урадити помоћу новца, испада јефтино.
Како мало можемо казати о жени кад смо срећни . И како много кад смо несрећни.
Свет није луд.Само људи у њему.
Ако се не смејемо над двадесетим веком, не преостаје нам ништа друго него да се убијемо.
Једино оно што је најједноставније може да утеши:вода, дисање, вечерња киша.Само онај ко је усамљен то разуме.