Биг Бен касни шест секунди

26-08-2015 12:24:15 | | / vostok.rs |


Чувени сат Биг Бен, који краси британски парламент и важи за симбол тачности, у последње време касни шест секунди, објавили су званичници.

Овај сат, стар 156 година, оглашава се на сваких 15 минута, а сваки сат обележава карактеристичном мелодијом дубоких тонова. Његову „нетачност“ уочили су запослени на радију Би-Би-Си, који сваког дана уживо преноси оглашавање Биг Бена у 18 часова.

Иан Вестворт, један од тројице људи који одржавају Биг Бен, изјавио је како је он с годинама постао „мало мушичав“.

„Замислите да током последњих 156 година свој ауто возите 24 часа дневно, 365 дана у години“, каже Вестворт.

Званичници парламента су саопштили како су механичари успели да доведу рад сата у границе „нормалних параметара“ — на две секунде од тачног времена, као и да ће мајстори и даље дотеривати Биг Бен додајући или одузимајући пеније с његовог клатна.

Од када је изграђена, неоготичка кула британског парламента један је од најпрепознатљивијих симбола Лондона, а звук њеног сата није утихнуо ни током немачких ваздушних напада у Другом светском рату.

Биг Бен је остајао нем само у неколико наврата, због поправки или временских непогода.

Мада се цела кула популарно назива Биг Бен, тај назив се у ствари односи на 13 тона тешко звоно у њој. Кула је 2012. добила име Елизабетина кула, чиме је обележена 60. годишњица владавине Елизабете Друге.