Русија спремна за „црвени туризам“

05-09-2015 08:58:27 | | / vostok.rs |


Сарадња у туристичкој области једна је од главних тема Источног економског форума, који се одржава у Владивостоку.

Иако је у Русији забележен пад броја туриста који долазе из Европе, земља је спремна да број гостију „надокнади“ посетама из Кине.

Заменица премијера Русије Олга Голодец, у ексклузивној изјави за „Спутњик Кина“, каже да би у блиској будућности Русија могла да угости и до милион кинеских туриста годишње. Голодецова каже да Москва и Пекинг реализују заједнички програм за развој туризма, који предвиђа и улагања у угоститељску инфраструктуру.

„Прошле године Русију је посетило 426 хиљада кинеских туриста, што је десет одсто више у односу на 2013. годину. Када је реч о руској туристичкој понуди, кинески туристи имају специфичне потребе. Рецимо, разрадили смо специјални програм, такозвани ’црвени туризам‘. Заменица премијера Кине Лиу Јандонг и ја смо у руском граду Уљановску (родно место Владимира Илича Љенина) отвориле нове туристичке руте, чије су теме у вези са социјалистичким добом. Али за нас је било право изненађење што су ове атракције заинтересовале и туристе из других земаља“, каже заменица руског премијера.

Према њеним речима, у Русији је на снази безвизни режим за кинеске туристичке групе и Москва у овом тренутку припрема нове олакшице за госте из Кине.