Одржане дебате ЕУ- за и против

14-10-2013 02:01:45 | | Протекта/ mojenovosti.com |

Центар за развој грађанског друштва PROTECTA у оквиру пројекта "„ЕУглас - Дебатом и гласом младих до Европске Уније“", подржаног од стране Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, организовао је дебате на теме:

1. ЕУ

2. Србија у ЕУ

3. Млади у ЕУ

Дебате су одржане од 07. до 11. октобра 2013. године у нишким средњим школама, а учесници/це дебата су били ученици и професори/стручни сарадници нишких средњих школа. Преко 300 ученика је узело учешће на дебатама, које су замишљене као иновативан начин за представљање значаја ЕУ за младе, директно кроз учешће младих, а школске учионице су биле накратко претворене у дебатне клубове где су ученици показивали своје говорничке вештине.

Ученици Машинско- техничке школе "15.мај", на један веома креативан начин су пренели своје утиске о томе зашто требамо или не требамо ући у ЕУ. Публика, коју су чинили ученици ове нишке школе носили су своје заставе, разне сувенире наше земље и друго.

" Јако нам је лепо било. Иако је наш тим(за ЕУ) изгубио, то ништа не значи, битно је да смо се ми лепо дружили и да смо научили нешто ново"- изјавио је Стефан Недељковић, ученик МТШ "15.мај" из Ниша.

„ЕУглас“ је четворомесечни пројекат чије је циљ информисање и едуковање младих људи у Нишу о вредностима и стандардима ЕУ као и о предностима које чланство у ЕУ доноси младима.Директна циљна група пројекта су ученици средњих школа града Ниша, који чине дебатне тимове и који учествују у дебатним циклусима.Наредна актиност на пројекту је такмичење у реторичким способностима за ученике нишких средњих школа, под називом „ЕУглас“. Такмичење ће се одржати 31. октобра текуће године у сали Скупштине града Ниша.