Затворску казну служе читањем књига

12-09-2015 10:50:53 | | / vostok.rs |


Један ирански судија је уместо осуде на затвор почео да осуђује злочинце тако што морају да купују и читају књиге, тврдећи да ће читање „ојачати дух вере и вољу за решавањем социјалних проблема“.

Судија Накизадех Касем, који председава суду у граду Гонбад-е Кабус, који се налази у североисточном Ирану, осуђује криминалце тако што морају да купе и прочитају пет књига, затим морају да напишу сажетак и дају га судији, известила је информативна агенција ИРНА.

Судија бира ове алтернативне казне да би се избегло оно што он сматра „неповратним физичким и психичким утицајем на осуђеника и њихове породице“. Након читања књига и писања резимеа, литерарни материјал се донира локалном затвору.

Такве казне се примењују на појединце одговорне за мање прекршаје, адолесценте и особе које нису кажњаване. Осуђеници треба да изаберу књиге у оквиру одобрених текстова.

„Књиге су одабране тако да сви затвореници могу да их користе, без обзира на ниво писмености, знања или старости“, рекао је судија Накизадех за агенцију ИРНА. „Они укључују књиге писане веома једноставним језиком“, објаснио је он. У исто време, судија је истакао да је донација књига је такође корисна, јер читање смањује број туча затвореника.