Кинези издвајају милијарде долара за „црвени туризам“

28-09-2015 10:02:26 | | / vostok.rs |


Руски туризам цвета, а број кинеских туриста који долазе у Русију вртоглаво расте.

Туристи из Кине су веома заинтересовани за заједничку комунистичку прошлост две земље и то може да постане извор великих прихода за Русију, пишу пољски медији.

Рафал Томански је написао да „кинески туристи хрле у Русију“. Користећи своју заједничку комунистичку прошлост, такозвани „црвени туризам“ привукао је више од 410.000 кинеских грађана прошле године.

Према проценама, кинески туристи прошле године потрошили су више од једне милијарде долара у Русији.

„Црвени туризам“ подразумева тематске туре по историјским локалитетима, које образују туристе о историји комунизма и социјализма у обе земље.

Кинески туристи највише истражују историју, културу и природу Москве, Казања и Санкт Петербурга.

Олег Сафонов, директор Федералне туристичке агенције каже да је „црвени туризам“ веома популаран и да је у последњој деценији привукао у Русију више од 4 милијарде туриста. Тиме се проток туриста сваке године повећава у просеку за 16 одсто. То и не чуди, јер у Русији има много тога што може и што треба да се види.

Недавно су представници Лењиновог Меморијалног музеја и заменик директора Туристичке организације Кине Лиу Шаоки потписали споразум о сарадњи. Обе стране су се сложиле да одрже заједничке научне скупове и размене тематске изложбе. Овај споразум је још један корак ка развоју туристичких потенцијала двеју земаља.

У јулу су Русија и Кина потписале меморандум о узајамном развоју „црвеног туризма“.

У Русији је све урађено како би били испуњени захтеви туриста и како би им било омогућено незаборавно путовање. Развијени су нови путеви. Више од половине кинеских туриста долазе у Москву и Санкт Петербургу. Међутим, Русија је пространа и има много места која вреди видети.

Сочи је постао популарна дестинација после Олимпијских игара 2014. године, па су прошле године успостављена два директна лета дневно између Кине и овог града.

Осим туристичког разгледања, Сочи нуди посетиоцима различите спортске активности, као што су скијање или сноубординг, спуштање кајаком на рекама које пролазе кроз планине, или банџи џампинг изнад кањона.