Мобинг у ресторанима брзе хране?

29-10-2013 02:50:48 | | / mojenovosti.com |

Ниш -- Наш портал је пре извесног времена добио информације о мобингу у ресторану брзе хране "Клузо" у центру Ниша. Разговарали смо са одговорнима за мобинг, са жртвама, а до одговорних у овој фирми нисмо могли да дођемо.

Иако је познато да у Србији, многе жене трпе мобинг од својих надређених, јако мало се прича о томе. Недавно је наш портал добио информацију да се у ресторану брзе хране "Клузо" одвијају радње које су законом строго забрањене. Наиме, шефови у горе напоменутом ресторану, свакога дана своје запослене(претежно девојке које студирају у Нишу) стално психички злостављају:

" Јако нам је тешко! Сваког дана трпимо "драње" наших шефова, не можемо више. Планирамо чак да се све покупимо и одемо из ове фирме. Једног дана, шефови су дошли и "драли" су нам се што је под прљав, а под је чист и стално своје личне фрустрације лече над нама- немоћним девојкама"- изјавила је једна од запослених, која је желела да остане анонимна.

Новинар нашег портала је недавно обишао извесни ресторан, правећи се да је обична муштерија где је на својим очима видео како један од шефова малтретира своју запослену, такође је видео да у сендвичу који је наручио има чудних трагова меса о чему је известио инспекцију рада. Како су саме запослене изјавиле, забрањено им је да једу за време радног времена које по некад траје и до дванаест сати, већ ако желе да једу могу отићи и не враћати се. Да ситуација буде још гора, одговорни из друштва за заштиту жена су нам рекли да овакав принцип не сме да се дешава никада:

" Ми смо шокирани због ове ситуације! Не можемо да верујемо да неко може да буде тако суров да се иживљава над женама. Ми сами, ћемо контактирати одговарајуће институције да се тај проблем реши, па макар и читав ресторан морао да се затвори."

Да подсетимо, ресторан брзе хране "Клузо" почео је са радом 2010. у малом локалу у улици Николе Пашића у Нишу. Девојке које тамо раде кажу да им је јако тешко да раде на "тавану", где мажу сендвиче и разне ђаконије које продају:


" Основни услови за рад су нам онемогућени! Стално морамо да радимо погрбљени, јер је тај простор јако мали и питање је да ли има једног метра под косину, будући да је у питању поткровље. Ја се заиста надам да ће релевантне институције реаговати и да ће нам помоћи"- закључује наш извор.

До закључења овог броја нисмо успели да контактирамо никог из ове фирме, али ћемо се свакако потрудити да заједно са осталим медијима у земљи и региону дејствујемо не би ли се спасли млади животи, који сваког дана опадају, као лишће у септембру.