Без Руса и Британаца Египат ће изгубити 70 одсто прихода од туризма

07-11-2015 11:10:21 | | / vostok.rs |


Египат ће изгубити 70 одсто туриста, због одласка руских и британских гостију, саопштио је члан консултантског савета при Министарству туризма Египта Мухамед Јусеф.

„Руски туристи су на првом месту — 3 милиона туриста годишње. Британци — 1 милион. Њихов одлазак са тржишта ће представљати јак ударац за индустрију. Губици ће износити 70 одсто туристичког промета“, рекао је Јусеф.

По подацима Министарства туризма те земље, туристичка грана даје 11,3 одсто БДП земље и обезбеђује више од 14 одсто прихода буџета у страној валути, пише лист „Ел Ахрам“.

Влада Велике Британије објавила је вест о предузимању хитних мера за осигурање безбедности грађана који се налазе у Шарм ел Шеику. Између осталог, канцеларија британског премијера је саопштила да је обуставила летове из Шарм ел Шеика. Британија је одлучила да хитно евакуише своје грађане из египатског одмаралишта.

Након одлуке Лондона, више земаља, укључујући Француску, Шпанију, Белгију, такође је обуставило летове за Шарм ел Шеик.

Јуче се председник Русије Владимир Путин сложио са препоруком директора ФСБ Александра Бортникова да се обуставе летови за Египат до разјашњења узрока пада авиона А321. У Кремљу су саопштили да се обустављање авионског саобраћаја односи на све летове за Египат, укључујући и за Каиро.