У Пољској поново лов на нацистички „златни воз“

09-11-2015 10:44:37 | | / vostok.rs |


Пољске власти су одлучиле да обнове потрагу за тзв. нацистичким златним возом који је, спекулише се, био откривен у тунелима Доње Шлезије.

Према информацијама агенције, потрага за возом са златом ће се изводити уз помоћ специјалних радио-локационих система и спровести на железничком делу између Вроцлава и Валбжиха. Познато је да ће на том месту радити две независне радне групе.

Први тим чине два мушкарца — Немац Андрес Рихтер и Пољак Петар Копер, који тврде да су управо они пронашли оклопни воз из времена Трећег рајха у августу 2015. године, у којем би се могли налазити злато и оружје нацистичке Немачке.

Другу групу ће чинити научници Научно-техничког института у Кракову. Представник општине Аркадијуш Груџијен је изјавио да специјалисти неће употребљавати бургије, већ специјалну опрему.

Речено је да ће радови на потрази „златног воза“ почети у понедељак, 9 новембра.

Раније је објављено да је у Пољској, наводно, пронађен воз са златом нацистичке Немачке.

Заменик градоначелника пољског града Валбжих Зигмунт Новачек потврдио је чињеницу да је у тунелима Доње Шлезије пронађен вредан историјски проналазак, што може да буде оклопни воз са златом нациста, међутим он се свим силама трудио да избегне реч „воз“. Касније је заменик министра културе Петра Жуковског изјавио да након гледања снимака са георадара, он 99 одсто уверен да постоји воз.