У ЈЕВРЕЈСКОМ МУЗЕЈУ У МОСКВИ:ИЗЛОЖБА“PERFORMANCE NOW. ANTOLOGIJA 2000-IH“

29-11-2013 10:16:16 | | / mojenovosti.com |

У Јеврјском музеју и Центру толерантности у Москви 21. новембра 2013. отворена је изложба под називом“Performance Now.Antologija 2000.-ih„ чији је циљ истраживање еволуције тог жанра у последњој деценији.

Последњих година интересовање за перфоманс је достигло досад незамисливе размере.Марина Абрамовић сарађује с Леди Гагом, Пјотр Павленски излаже своје гениталије на Црвеном тргу у Москви,Pussy Riot„ одрађују“ робију за својpank-moliben„изведен „ у Храму Христа Спаса у Москви.

Данас дела главних сликара жанра већ припадају галеријама, документација се публикује у великом тиражу. Сликари згрћу милионе, иако у почетку перфоранс није био намењен продаји нити је било ко био заинтресован да га купи, па се тако по жељи ставралаца овај жанр третирао као „уметност ради уметности „.

Знак стагнације у очекивању промена

По мишљењу Марије Насимове, главног кустоса Јеврејског музеја ,све се ово може схватити као знак стагнације,па се зато у најближе време могу очекивати промене.

„Приликом припрема изложбе било нам је врло важно да фискирамо оно што се дешава данас, како бисмо у будућности могли установити у чему се десиле промене“ изјавила је Марина Насимова за руске медије и додала:
„Перформанс је данас у оном стадију кад сликари теже једном те истом циљу : да излажу у великим музејима и да буду уважавани. Та жеља је настала с процватом групе YBA„Младих британских сликара „ (Young British Artists). Реч је о уметничкој групи из Велике Британије која је скренула пажњу на себе после изложбе Freezeкоју је 1988. организовао најкомерцијалнији сликар данашњицеDemien Herst, након које су чланови групе YBA изјавили да они желе да зараде на својој уметности.

По мом мишљењу, проблем перформанса се састоји у његовој популарности,што је и довело до његове ( успешне ) комерцијализације“, закључила је Марија Насимова,кустос Јеврејског музеја и Центра толеретности у Москви у којима је у току изложба „Performance Now.Antologija 2000.-ih„.