У БЕЧУ 7. ДЕЦЕМБРА ПРОМОЦИЈА НАЈНОВИЈЕГ ДЕЛА ПЕТРА МИЛАТОВИЋА " РОЂЕНИ СТРАНЦИ"

03-12-2013 10:33:39 | | http://www.srboslov.info/kultura/knjizevnost/1256-u-b-cu-7-d |


У Бечу 7. децембра промоција најновијег Милатовићевог дела "Рођени странци"!

У суботу 7. децембра 2013. године, са почетком у 19 часова, у галерији Хајнрих, Thaliastr. 12, биће промовисана најновија збирка приповедака РОЂЕНИ СТРАНЦИ аутора Петра Милатовића Острошког који је после објављивања ове књиге номинован за ПОВЕЉУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО Академије Иво Андрић, која је у рангу француског Гонкура и немачког Гетеовог института!
На промоцији ове најновије Милатовићеве књиге
7. децембра 2013. године, са почетком у 19 часова, у галерији Хајнрих (Thaliastr. 12) наступиће и остали писци из Беча!
Како је читаоце обавењстио РТС 26. Новембра 2006. Године, писац Петар Милатовић Острошки, који живи и ствара у Бечу од 1983. године, номинован је за Повељу Академије Иво Андрић за животно дело. Аутор је тридесет пет књига поезије и прозе на србском и немачком језику.
У вести РТС- са се даље каже да је књижевник Радомир Смиљанић, председник Управног одбора Академије Иво Андрић и њен оснивач, обавестио књижевника Петра Милатовића Острошког, члана Удружења књижевника Црне Горе, Удружења књижевника Србије и аустријског удружења писаца, да је номинован за добитника Повеље Академије Иво Андрић за животно дело…
За ово високо одликовање, наглашава РТС, Милатовић је номинован због књижевног рада, који обухвата најновију збирку приповедака Рођени странци; романе: Пасји синови, Надземље, Лов на Србе; збирке поезије: Слово о ријечима, Главограми, Реторика астралика, Науми и зауми, Сеобе путева, Испод небеских кандила, Врачева градина, Јеванђеље зла, Правословни родослов, збирке афоризма и епиграма Трпијада и Тумачи слободе; за публицистичка дела: За одбрану народа, У име народа, Протерана Србија, Србија није бестрагија, Wahrheit bleibt Wahrheit (Истина остаје истина), Очи у очи, Пророци говоре Србима, Тестамент тиранина Јосипа Броза, Злоупотреба Српства, Демонија ћутологија, Слобода у бункеру, Оптужујем, Verfinsterter Sonnenaufgang (Мрцајуће свитање), Уловљени ловци, Kommissare in Soutane - Kommunistische Spione in der serbisch-orthodoxen Kirche ( Комесари у мантијама-комунистички шпијуни у СПЦ), Die Auferstehung der Bestie (Васкрсење звери), у којима се Милатовић на аналитичан начин бавио србским националним питањем и наметнутим верско-националним грађанским ратом, као и бројним девијацијама које потресају савремено доба.
Повеља Академије Иво Андрић требало би да буде уручена 10. децембра 2013. године у свечаној сали Скупштине града Београда, на дан када је 1961. године Иви Андрићу додељена Нобелова награда.
Промоција најновије Милатовићеве збирке приповедака Рођени странци, као што је у уводу истакнуто, одржаће се у Бечу 7. децембра у галерији Хајнрих, Thaliastrasse 12, са почетком у 19 часова.

Рецензенти ове књиге су : Милица Бакрач и Жарко Миленић


Славица Јовановић