СУД ПРОГЛАСИО БАNКРОТСТВО ДЕТРОИТА

04-12-2013 02:12:00 | | / mojenovosti.com |

Федерални суд Детроита прогласио је је у уторак, 3. децембра 2013. банкротство града, јавља под назнаком „хитно“USA Todey.

Суд је утврдио да град Детроит није способан да отплаћује дугвое и поред тога што су градске власти дуго преговарале с кредиторима у циљу изналажења решења које би задовољило обе стране.

Ова пресуда овлашћује градску управу да почне процедуру банкротства што ће им омогућити да враћају само део дуга и да тако буду заштићени од потраживања и гоњења од стране кредитора.

Суд је такође наложио градским властима да му у најскорије време доставе план реструктуирања дуга.

У оквиру тог плана град има право да смањи издатке за пензије и социјална плаћања .

Сагласно оцени Кевина Ора, председника Кризног штаба Детроита, процедура банкротства може бити завршена већ до краја децембра.

Тако ће овај град, некад понос америчке аутомобилске индустрије и општег напретка америчког друштва, постати највећи град у историји САД који је и званично бакротирао.

Да подсетимо, Оро Кевин, шеф кризног штаба Детроита је је још 18.јула ове године званично затражио покретање поступка за банкротство града након што су пропали покушји да се од кредитора издејствује делимична компензација дуговања у корист градских власти.

Против банкроства Детроита изјаснили су се многи кредитори града међу којима и Пензиони фонд и Градска централа синдиката, који су се оштро успротивили нјаваљеном смањењењу пензија сматарјући да би та мера била у супротности са Уставом САД.

С тим у вези су представници Пензионог фонда, Синдиката и бројни обични грађани упутили властима захтев да се процедура банкротства града обустави, али њихове иницијативе су, нажалост, биле узалудне.

Детроит је последњих децениј доживео економски суноврат као мало који грд пре њега.Већина крупних индутријских предзећа и фабрика које су се углавном оријентисале на аутомобилску производњу је одавно банкротирала, што је проузроковало енормни пораст незаполености и одлив вискоквалфикованих кадрова у друге крајеве САД.

Број станвника Детроита од 1950. спао је са 1,8 милина на свега 700.000, колико има данас.

Укупни дуг Детроита износи 18,5 милијарди долара, док је градски буџет у дефициту за 280 милиона долара.

Детроит је спао да му сад највећи кредитори буду Пензиони фонд, полицијски и ватрогасни департементи !