ЖИВОТНЕ ТРАГЕДИЈЕ ЕДИТ ПИАФ

23-12-2013 10:47:32 | | / mojenovosti.com |

На данашњи дан, 19. децембра 1915. г. у Паризу је рођена једна од најталентованијих певачица ХХ века-Едит Пиаф.

Гледајући ту минијатурну, крхку жену високу свега 147.с,. тешко је поверовати да је та особа успела да поднесе толико несрећа, које су је пратиле кроз цео живот од рођеља до смрти.

Та сићушна и крхка жена луткарске спољшности поред изванредних гласовних спосбности ,била је обдарена невероватном животном енергијом , упорношћу и постојаношћу.

У детиљству је ослепела

Пошто никоме у њеној породици у почетку није било до минијатурног новорођенчета , нико се на Едит није ни обазирао , па нису ни приметили да се код девојчице развила катаракта .Током прве три године Едит је била потпуно слепа.

Чудом прогледала

Како у својој књизи пише Симона Берто,пријатељица певачице,девојчицу је излечило право чудо.

Њена бака, иначе власница бордела у Паризу, је решила да унуку поведе на ходочашће к светој Терези , у Лизје.Заједно с њима у манастир је пошло и „сестринство „ из бордела да се помоле за девојчицу, а и за себе.Светицу су молили да девојчица прогледа на дан св. Лудовика , на рођендан Едитиног оца.

И молитва им се услишила: Едит је прогедала на дан који је бака назначила.

И прво што је повраћеним очињим видом угледала у својој кући будућа славна певачица –био је клавир .

Није завршила школу , остала неписмена целог века

Малој Едит се није дало ни основну школу да заврши.И то не зато што школу није волела, него зато што јој је у њој било просто неиздрживо због сталног подсмевања којим су је и дочекивали и испраћали њени вршњаци : нико од њих није хтео да прими у своје друштво унуку власнице бордела.

Тада је отац исписао из школе и научио је да му буде помоћница: он је изводио акробатске трикове, а Едит је певала и тако зарађивала за живот почевши још од раног детињства.

Тако ће будућа прва дама сетске шансоне остати целог живота неписмена.

Преживела смрт детета

У 16. години Едит се удала за Луја Дипона, трговца и кроз годину дана родила им се кћерка Марсела.

Али брак се ускоро распао и Дипон је напуштајући Едит повео кћерчицу са собом.

Мала Марсела се разболела од шпанске грознице која у то време харала светом,смештају је у болницу, у којој је посећује мајка која се и сама заразила шпањолком . Али, Едит је оздравила, а кћерка није.

У то време је Едит напунила 20 година и после тога никад више није рађала.

Лепле, власник кабареа у коме је певала, надева јој надимак Пијаф ( врапче)

Луј Лепле,власник кабареа „Жернис“ позива двадестогишњу шансоњерку да изведе свој програм у његовом позоришту.

Лепле јој је и наденуо надимак „Пиаф“( врапчић).

Њен наступ у кабареу је имао велики успех, али ће се ускоро догодити трагедија:Луј Лепле је убијен пуцњем у главу, а шансоњерка је доспела на списак осумњичених за убиство, пошто се њено име налазило у тестаменту послодваца .

Преживела окупацију немачке армије

Почетком 1940. Пијаф је била позната шансоњерка и глумица . Она је у ратно време приређивала добротворне концерте за подршку породицама страдалим у ратним сукобима и пустошењима.

Осим тога, наступала је на концертима на територији Немачке у логорима у којима су били заточени француски војни заробљеници.

За време рата погинули су јој родитељи.

Послератни период –време узлета певачице

Полсератни приод је било верме узлета певачице.Дошло је до промена и на њеном личном плану : Едит почиње љубавну авантуру са светским боксерским шампионом Марселом Серданом.Спортиста је био ожењен, али се страсно заљубио у певачицу.Нажалост, Сердан је 1949. стардао у авинској несрећи за време лета к Едит, после чега она почиње да употребљава морфијум за смирење.

Доживљава две аутомобилске несреће

Након Серданове погибије Еди Пијаф се опет удала

: изабраник јој је био Жак Пилс.Ни овај брак није дуго трајао.

Едит су до краја живота прогониле несреће и трагедије, сустижући једна другу.Доживела је и две тешке саобраћајне несреће, оба пута са Шарлом Азнавуром поред себе у аутомобилу.

Доктори су јој олакшавали болове морфијумом од кога је још од ранијих трагедија постала зависна.