KЊИЖЕВНА ГОДИНА СВЕТЛАНЕ АЛЕСКИЈЕВИЧ

23-12-2013 10:55:44 | | / mojenovosti.com |

Иако није добила Нобелову награду за књижевност као што је немали део књижевне јавности у свету очекивао ( а не бива све у Нобеловом кометету у складу са очековањима јавности , а још мање по нагађањима кладиноничара), ипак је Сетлани Алексијевич, белоруској списатељици и новинарки која жии у Немачкој и пише на руском језику, ова, 2013. донела толико узбуђења да се с разлогом може рећи да је била на њеној страни.

Aко јој је Нобелова награда измакла и припала њеној ,знатно старијој канaдској колегиници Елис Мунро (Аlice Munro ),у њеним раширеним рукама једног октобарског јутра у цркви светог Павла у Франкфурту на Мајни нашло се друго велико светско признање:Награда мира коју додељује Савез немачких књижара (Fridensрreis des Deutschen Buchhandels 2013) , установљена још 1949.и додељује се књижевницима и другим делатницима науке и уметности за изванредан доринос развоју мира и узајмном разумевању међу народима.

Да подсетимо, пре Светлане Алексијевич, ову награду су добили тако значајни светски писци, нобеловци, као што су Херман Хесе ( Немачка ), Марио Варгас Љоса (Перу) , Охран Памук ( Турска ) и други.

Примајући награду ,белоруска лауреаткиња је захвалила:
„Захвална сам свим својим јунацима који су поделили са мном све своје тајне причајући ми о свом животу. Многи од њих нису више међу живима, али остадоше њихови гласови „ .

Она је даље у својој беседи –захлавници много говорила о совјетској историји, човечјем достојанству, правди и слободи, кључним темама својих дела. О совјетској и постсовјетској стварности,о рату у Авганистану,о Чернобилској трагедији.

А имала је што и да каже као аутурка књига :„Рат нема женско лице „,( у руском језику рат је женског рода, война, прим. Б. Р. ). „Дечаци од цинка „,“Чернобилкса молитва „...

„Време секонд-хенд“, шести , заршни том циклуса „Гласови Утопије „

За Светлану Алексјевич је 2013. г. значајна не толико због награда које је добила и за које је била номинована, колико због објављивања романа „Секод –хенд“ ( Идавач : „Време „), шестог тома уметничко-документарног циклуса „Гласови Утопије „ којим завршава овај својеврсни списатељски подухват.Јунацима свих ових шест књига је заједничко што су преживели „рушење совјетске цивилизације „.

Књига о временима перестројке и постперестројке

Роман“Секонд –хенд „ је књига о временима перестројке и постперестројке.

Сама ауторка је ово време прецизно лоцирала објаснивши :
„Реч је о последњих 20 година нашег живота.

Ово је књига о томе како је ишчезла та огромна империја, како је ишчезла њена идеја. На време нам је указивано да је комунизам мртав, премда су нас тешили да се ради само о хроничној болести.И тако пређосмо пут од наде до разочарења.“

Што је и тема њеног романа“Секод-хенд“.