Приходи од девалвације: Због пада рубље туристи преплавили Русију

26-12-2015 09:34:38 | | / vostok.rs |


За првих девет месеци ове године Русију је посетило 20 милиона и 700 хиљада странаца. Убедљиво предњаче Кинези, захваљујући којима је руски туристички бизнис 2014. године зарадио више од милијарду долара.

Другопласирани су Немци, на трећем месту су становници САД. Осим тога, Русију често посећују становници Индије, Турске, Израела, Велике Британије и Јужне Кореје. Интересантно је да је за 44 одсто више туриста са Тајланда, који је традиционална туристичка дестинација за Русе.

Председник Алијансе туристичких агенција Андреј Гаврилов за Спутњик каже да је пад рубље главни разлог интересовања страних туриста.

„То се посебно види у граничним регионима Русије — Санкт Петербургу, Калињинграду, на Далеком истоку. Гости врло радо долазе да купе разну робу и сувенире. Осим тога, сада су и хотели релативно јефтини“, изјавио је Гаврилов.

Гаврилов наглашава да туристи који долазе у граничне регионе углавном бораве 2-3 дана, док Кинези путују на најмање недељу дана.

„Генерално, просечни туриста троши у Русији 200-300 долара дневно. Надамо се да ће број туриста у 2016. години остати на истом нивоу, док ће према неким проценама он порасти за 8 одсто. Најпопуларније дестинације су Москва и Петербург. Са друге стране, расте интересовање и за дестинације које су већ одавно популарне код становника Русије. Рецимо, Кинезима су интересантни сви руски мегалополиси. Осим тога, они често путују у Сочи“, додао је Гаврилов.

Председник Алијансе туристичких агенција каже да због агресивне медијске кампање већина страних гостију и даље сматра да Крим није безбедан и не посећује то руско полуострво.

Са друге стране, према подацима кримских званичника, ове године страни држављани чине 12 одсто укупног броја туриста, а у јуну и јулу је у кримске луке упловила 31 јахта, међу њима 11 из САД, земље која се најоштрије противи повратку Крима у састав Русије.